ČOI: V listopadu zachyceny tři nejakostní vzorky PHM

30.12.2015 10:45

Z celkem 300 vzorků motorových paliv, odebraných ke kontrole jakosti v průběhu listopadu u čerpacích stanic, nevyhověly požadavkům technických norem 3 z nich, a to v bodu vzplanutí.

ČOI: V listopadu zachyceny tři nejakostní vzorky PHM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Jednalo se o dva vzorky motorové nafty a jeden vzorek biopaliva FAME. Zákazy dalšího prodeje byly vydány na téměř 10 tisíc litrů nejakostních pohonných hmot v hodnotě přesahující 250 tisíc korun. Pokud bude výsledek kontrol jakosti pohonných hmot v prosinci stejně příznivý jako v předchozích měsících, bude letošní rok v historii monitorování trhu s pohonnými hmotami nejúspěšnější, což zřejmě nejvíce ocení motoristé. 

V listopadu byly v rámci sledování a monitorování jakosti pohonných hmot u čerpacích stanic na území České republiky odebrány k laboratornímu ověření vzorky automobilové benziny, motorové nafty, směsné palivo, biopalivo, LPG, CNG a Etanol E85 (dle zákona č. 311/ 2006 Sb., o pohonných hmotách, a vyhlášky č. 133/2010 Sb., o jakosti a evidenci pohonných hmot).

Výsledky kontroly

Z celkového počtu 300 vzorků pohonných hmot odebraných a kontrolovaných ve sledovaném období, nevyhověly stanoveným jakostním požadavkům 3 vzorky, což představuje 1,0 %. Limitní hodnoty příslušných technických norem nesplňovaly v parametru bod vzplanutí dva vzorky motorové nafty a jeden vzorek FAME.

Motorové nafty?

V  listopadu bylo odebráno ke kontrole jakosti celkem 133 vzorků motorové nafty, z nichž dva nesplnily jakostní požadavky příslušné technické normy. Tyto vzorky nevyhověly v jakostním parametru bod vzplanutí. Hodnota naměřená u prvního vzorku byla 50,0 °C, u druhého pouze 41,5 °C. Minimální požadovaná hodnota je při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C. Ostatní analyzované vzorky vyhověly jakostním parametrům technické normy ČSN EN 590 (2014) – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení.

FAME

Ze 4 vzorků biopaliva FAME (metylesterů mastných kyselin), nevyhověl 1 vzorek při laboratorním měření v jakostním parametru bod vzplanutí. Naměřená hodnota 71,5 °C byla minimálně 23 °C nižší než hodnota stanovená ČSN EN 14214+A (2014) – Motorová paliva – Metylestery mastných kyselin (FAME) pro vznětové motory – Technické požadavky a metody zkoušení (při zahrnutí nejistoty měření 94,5 °C). Zbylé tři vzorky vyhověly ve všech sledovaných jakostních parametrech.

Biopaliva v pohonných hmotách

V průběhu listopadu byl kontrolován obsah metylesterů mastných kyselin u 133 vzorků motorové nafty a obsah etanolu u 112 vzorků automobilových benzinů. Překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek nebylo laboratorními rozbory u odebraných vzorků sledovaných pohonných hmot zjištěno.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila v měsíci listopadu 2015 dvě opatření, spočívající v zákazu prodeje pohonné hmoty, která neodpovídala požadavkům zvláštních právních předpisů (dle ustanovení § 7 odst. 1, písm. a) zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci). Zákaz se týkal prodeje 3 106,6 litrů motorové nafty v hodnotě 92 887,34 Kč a 6 456 litrů FAME v hodnotě 160 754,40 Kč. Souhrnná hodnota nejakostních pohonných hmot činila 253 641,74 Kč.

Závěr

V listopadu byl Českou obchodní inspekcí při monitorování a kontrolách jakosti opět zachycen minimální počet nevyhovujících vzorků pohonných hmot, a to dvou vzorků motorové nafty a jednoho vzorku FAME. Kontrolované vzorky benzinů i dalších pohonných hmot byly bez závad. Oproti měsíci říjnu představovaly listopadové výsledky zvýšení poměru nejakostních motorových paliv z 0,9 % na 1,0 %.

Výsledky podle inspektorátů

Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…