ČOI: Ve značení alkoholu minimum závad, prodej s nedostatky

08.05.2015 12:32

Kontroly značení, nabídky a prodeje alkoholických nápojů inspektory České obchodní inspekce pokračovaly také v roce 2014.

ČOI: Ve značení alkoholu minimum závad, prodej s nedostatky
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Spolu s dalšími dozorovými orgány se aktivně podílela na kontrolách, jejichž cílem bylo eliminovat v maximální možné míře a v co nejkratším čase potenciální nebezpečí nabídky alkoholu, nesplňujícího podmínky pro uvedení na trh. Z 3211 provedených kontrol bylo porušení právních předpisů v kontrolní pravomoci ČOI zjištěno celkem při 1174 kontrolách (tj. 36,6 %). Porušení předpisů pro nakládání s lihem zjistili inspektoři pouze ve dvou případech. „Za pozitivní výsledek této akce považuji, že bylo značení lihovin až na dvě porušení v pořádku, nedobrou zprávou pro spotřebitele je vysoké procento dalších nedostatků, s nimiž se naši inspektoři setkávají při kontrolách prodeje alkoholických nápojů zejména v restauračních zařízeních. Největšími nešvary je porušování zásad poctivosti prodeje a neseznámení spotřebitele s cenou platnou v okamžiku nabídky. Že se jedná o častý a závažný problém, dokazuje více než 1100 uložených pokut za téměř 7 milionů korun,“ řekl k výsledkům kontrol Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.  

V období od 1. 1. do 31. 12. 2014 bylo v rámci kontrolní akce zaměřené na dodržování povinností vyplývajících prodávajícím z obecně závazných právních předpisů při nabídce a prodeji lihovin provedeno celkem 3211 kontrol. Porušení obecně závazných právních předpisů bylo zjištěno při 1174 kontrolách (tj. 36,6 %), z nichž pouze ve dvou případech bylo zjištěno porušení právních předpisů upravujících nakládání s lihem.

Prodej alkoholických nápojů – rok 2014*)

 

Inspektorát

počet kontrol*)

kontroly se zjištěním**)

zjištěná porušení v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

339

170

50,2 %

 

Jihočeský a Vysočina

475

160

33,7 %

 

Plzeňský a Karlovarský

405

179

44,2 %

 

Ústecký a Liberecký

578

221

38,2 %

 

Královéhradecký a Pardubický

462

100

21,7 %

 

Jihomoravský a Zlínský

408

105

25,7 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

544

239

43,9 %

 

Celkem

3 211

1 174

36,6 %

 

*) Inspektoři souběžně ověřovali i plnění dalších právních předpisů v dozorové pravomoci ČOI
**) Porušení právních předpisů upravujících nakládání s lihem bylo zjištěno při 2 kontrolách

Při 251 kontrolách zaměřených na dodržování povinností, stanovených prodávajícím obecně závaznými právními předpisy při nabídce a prodeji lihovin, spolupracovaly s ČOI další orgány státní správy.

Zjištěné nedostatky a uložené sankce

Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu:

Porušení zvláštních právních předpisů, zakazujících nakládání s neznačeným lihem bylo v roce 2014 v rámci působnosti České obchodní inspekce zjištěno u 3 druhů lihovin při 2 kontrolách. V obou případech se jednalo o porušení § 15 odst. 1, tj. prodej neznačeného lihu.

Porušení zákona o ochraně spotřebitele a dalších předpisů:

  • nejčastějším porušením zákona o ochraně spotřebitele bylo nedodržení zásad poctivosti prodeje výrobků a poskytování služeb (§ 3), zjištěné v 465 případech, tj. 31,7 % všech zjištěných závad
     
  • povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb (§ 12) porušilo 344 kontrolovaných subjektů (23,4 %)
     
  • povinnost prodávajícího vydat na vyžádání doklad o zakoupení výrobku nebo poskytování služeb se všemi náležitostmi (§ 16), nesplnilo 107 z nich (7,3 %)
     
  • porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjišťováno v menším rozsahu.

Porušení ostatních právních předpisů v kontrolní pravomoci ČOI představovala celkem 20,4 % zjištění.

Zákaz používání vydali inspektoři do doby zjednání nápravy na 253 kusů úředně neověřených měřidel a pro porušení povinností stanovených pro uvádění výrobků na trh byly uloženy zákazy prodeje na jiné zboží než alkoholické nápoje v celkové hodnotě 79 237,90 Kč.

Za prokázané nedostatky uložily jednotlivé inspektoráty v rámci kontrolní akce pravomocně 1113 pokut v souhrnné výši 6 940 600 Kč.

Závěr

Kompetence České obchodní inspekce v dozorové činnosti v oblasti alkoholických nápojů jsou omezeny a doplňují kontrolní oprávnění dalších orgánů státní správy, primárně zaměřených na oblast potravin a nápojů. Přes tuto skutečnost vedení České obchodní inspekce kontrolu značení alkoholických nápojů nepodceňuje a vzhledem k vysoké míře zdravotního rizika pro spotřebitele ji opakovaně zařadilo do plánu akcí na rok 2015 a bude jí věnovat odpovídající pozornost. Segment trhu, v jehož rámci se Česká obchodní inspekce zaměřuje na kontrolu alkoholických nápojů, zahrnuje také jiné problémové oblasti a dlouhodobě vykazuje vysokou míru nedostatků a porušování povinností stanovených prodávajícím obecně závaznými právními předpisy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…