ČOI: Výkup druhotných surovin bez ceníků a ověřených vah

19.04.2016 15:12

V průběhu kontrolní akce zaměřené na výkup druhotných surovin zkontrolovala Česká obchodní inspekce celkem 197 provozoven a nedostatky zjistila v téměř třetině z nich.

ČOI: Výkup druhotných surovin bez ceníků a ověřených vah
Foto: tsrcr.cz
Popisek: Kovošrot

Kromě porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele, zejména zásad poctivosti prodeje, zjistili inspektoři používání úředně neověřených měřidel a porušení zákona o odpadech, která byla postoupena k dalšímu šetření České inspekci životního prostředí. „Porovnáme-li výsledky loňské kontrolní akce s rokem 2014, snížení poměru nedostatků téměř o čtvrtinu lze považovat za úspěch. Z detailního rozboru je však zřejmé, že v některých regionech naopak výkup druhotných surovin představuje stále značný problém. Ve sběrnách jsou stále používány neověřené váhy a spotřebitelé nemají vždy k dispozici ceníky za výkup odpadu, což znamená následnou platbu nižší, než by měla být. Ani zpřísnění zákona o odpadech nezabránilo provozovatelům sběrných surovin platit hotově, nadále vykupovat veřejně prospěšná zařízení a porušovat povinnost evidovat osoby nabízející druhotné suroviny k výkupu,“ popsal výsledky kontrolní akce Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

Cílem kontrolní akce, probíhající od 1. 4. do 30. 9. 2015, bylo ověřit u provozovatelů sběren odpadu dodržování povinností stanovených pro výkup druhotných surovin. Inspektoři České obchodní inspekce se zaměřili na dodržování obecně závazných právních předpisů, a to zejména zákona o ochraně spotřebitele (zák. č. 634/1992 Sb.). V rámci akce bylo provedeno celkem 197 kontrol a nedostatky byly zjištěny v 61 případech (tj. 31,0 %). Součinnosti s dalšími orgány státní správy, a to příslušných živnostenských úřadů, bylo využito v 33 případech, pracovníci České inspekce životního prostředí se spolupodíleli na 19 kontrolách.

V následující tabulce je uveden přehled provedených kontrol a kontrol, při kterých bylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů, a to podle působnosti jednotlivých inspektorátů.

Kontroly výkupu druhotných surovin – rok 2015

 

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

35

8

22,9 %

 

Jihočeský a Vysočina

23

13

56,5 %

 

Plzeňský a Karlovarský

32

11

34,4 %

 

Ústecký a Liberecký

41

13

31,7 %

 

Královéhradecký a Pardubický

13

2

15,4 %

 

Jihomoravský a Zlínský

20

0

0,0 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

33

14

42,4 %

 

Celkem

197

61

31,0 %

 

Struktura porušení obecně závazných právních předpisů

Porušení zákona č.  185/2001 Sb., o odpadech, bylo zjištěno celkem ve 13 případech:

  • při 4 kontrolách bylo vykoupeno obecně prospěšné zařízení, jehož výkup zákon výslovně zakazuje (§ 18 odst. 4)
  • v 5 případech poskytl prodávající spotřebiteli za odkoupený sběr úplatu v hotovosti (§ 18 odst. 5 zákona)
  • v dalších 4 provozovnách nedodržel provozovatel povinnost identifikovat osoby, od kterých měl v úmyslu odpady odebrat nebo vykoupit, a tyto skutečnosti evidovat, a to včetně data a hodiny odebrání nebo vykoupení odpadů (§ 18 odst. 3).

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 52 případech:

  • porušení zásad poctivosti prodeje (§ 3) bylo nejčastějším zjištěním, a to v 37 případech. Provozovatel sběrny například mylně zařadil vykoupený druh materiálu jako levnější nebo jej chybně zvážil a v důsledku toho vyplatil nižší částku, než byla skutečná hodnota sběru
  • neseznámení spotřebitele s cenou vykupovaných surovin (§ 12) bylo prokázáno při 11 kontrolách
  • doklad o výkupu na vyžádání spotřebitele (§ 16) nebyl vydán ve 3 případech
  • klamavé obchodní praktiky (§ 5 odst. 1) se dopustil jeden provozovatel sběrny, který nabízel za výkup surovin dárek. Ten však spotřebitel i přes splnění všech podmínek následně neobdržel.

Porušení zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, prokázali inspektoři v 17 případech:

  • prodávající používali stanovená měřidla bez platného úředního ověření, případně porušili jiný právní předpis (§ 9).

Uložená opatření a sankce

Inspektoři vydali, do doby zjednání nápravy, zákaz používání 12 kusů úředně neověřených měřidel.

V průběhu kontrolní akce bylo, na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti České obchodní inspekce, jednotlivými inspektoráty pravomocně uloženo 39 pokut v souhrnné výši 443 000 Kč.

Závěr

Při kontrolách České obchodní inspekce, zaměřených na výkup druhotných surovin, byla v roce 2015 zjištěna porušení obecně závazných právních předpisů v 31 % z nich, a to zejména porušování zásad poctivosti prodeje a používání úředně neověřených měřidel. Ve sledovaném období byla ve větším rozsahu než v roce 2014 zjištěna také porušení zákona o odpadech. Tato zjištění byla postoupena k dalšímu šetření České inspekci životního prostředí jako věcně příslušnému dozorovému orgánu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…