ČOI: Výsledky kontrol pyrotechniky v roce 2020

15.02.2021 17:56

Česká obchodní inspekce v roce 2020 nabídku, prodej a skladování pyrotechnických výrobků. Zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi ukládá obchodníkům bezpečné zacházení se zábavní pyrotechnikou, která by v některých případech mohla vážně ohrozit zdraví spotřebitele.

ČOI: Výsledky kontrol pyrotechniky v roce 2020
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

ČOI v minulém roce uskutečnila 140 kontrol a ve 23 případech zjistila porušení tohoto zákona. „ Česká obchodní inspekce při kontrolách zaznamenala i prodeje mladistvým, kteří nemají podle tohoto zákona možnost zakoupení pyrotechnických výrobků z důvodu nesplnění věkového limitu. Používání pyrotechnických výrobků nezletilými osobami znamená nebezpečí jak pro ně samotné, tak i pro jejich okolí. ČOI bude v těchto kontrolních akcích pokračovat dále tak, aby bylo v maximální možné míře zamezeno prodeji nebezpečné zábavní pyrotechniky mladistvým osobám,“ říká ke kontrolám ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce v období od 1. října do 31. prosince 2020 uskutečnila kontroly zaměřené na nabídku, prodej a skladování pyrotechnických výrobků. Provedla celkem 140 kontrol a porušení zákona č.  206/2015 Sb., zjistila celkem ve 23 případech.

Monitoring trhu rovněž potvrdil trend, kdy se snižuje počet subjektů, které prodávají zábavní pyrotechniku v rámci doplňkového prodeje.

Problematiku zábavní pyrotechniky blíže upravuje zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (zákon o pyrotechnice), který upravuje pravidla určená k dosažení volného pohybu pyrotechnických výrobků na vnitřním trhu, základní bezpečnostní požadavky, které musí pyrotechnické výrobky splňovat před jejich dodáním na trh, a další požadavky pro zajištění ochrany lidského života, zdraví, majetku, veřejné bezpečnosti, včetně ochrany a bezpečnosti spotřebitelů, a to s přihlédnutím k zájmu na ochraně životního prostředí.

Součástí kontrolní akce bylo prověřit dodržování i dalších právních předpisů, především zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, který byl porušen ve 47 případech.

Česká obchodní inspekce v rámci této kontrolní akce spolupracovala ve dvou případech s Policií ČR.

Kontrolní činnost byla významnou měrou ovlivněna epidemiologickou situací a s ní souvisejícími opatřeními vlády ČR, které měly vliv na snížení počtu kontrol, především v kamenných obchodech.

Inspektorát

Počet kontrol

Kontroly se se zjištěním

Zjištění v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

0

0

 

 

Jihočeský a Vysočina

14

0

0,0%

 

Plzeňský a Karlovarský

20

13

65,0%

 

Ústecký a Liberecký

41

12

29,3%

 

Královéhradecký a Pardubický

17

4

23,5%

 

Jihomoravský a Zlínský

30

10

33,3%

 

Olomoucký a Moravskoslezský

18

5

27,8%

 

Celkem

140

44

31,4%

 

Zjištěné nedostatky

Porušení zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi bylo zjištěno v 23 případech, z tohoto počtu konkrétně:

  • v 8 případech byly porušeny požadavky na skladování pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 1)
  • v 5 případech byly pyrotechnické výrobky kategorií F1, F2 prodány osobám mladším, než je zákonem stanoveno (§ 5 odst. 1)
  • ve 3 případech bylo zjištěno porušení ustanovení o skladování a prodeji pyrotechnických výrobků kategorie F1 (§ 29 odst. 1)
  • ve 3 případech byly zjištěny nedostatky ve vedení evidence skladovaných pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 3)
  • ve 2 případech byl porušen zákaz některých činností v prostorách, kde jsou skladovány pyrotechnické výrobky (§ 26 odst. 4)
  • ve 2 případech byla porušena ustanovení, která se týkají stavebně technických požadavků na prodejní místnosti a příruční sklady pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 2)

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo zjištěno ve 47 případech. Nejčastějším zjištěním, ve 14 případech, bylo porušení ustanovení § 12, kdy spotřebitel nebyl informován o ceně prodávaných výrobků. Dalším nejvíce porušovaným ustanovením zákona o ochraně spotřebitele, v 11 případech, byl § 3 odst. 1 písm. c), kdy ceny výrobků nebyly správně účtovány. Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů bylo zjišťováno v menším rozsahu.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce na základě zjištěných porušení právních předpisů pravomocně uložila v  období od 1. října do 31. prosince minulého roku 12 pokut v celkové výši 40 500 Kč.

V rámci akce byl zakázán prodej pyrotechnických výrobků v počtu 58 kusů v celkové hodnotě 3 936  Kč.

Pyrotechnické výrobky kategorie F1 - představují velmi malé nebezpečí, mají zanedbatelnou úroveň hluku, jsou určeny pro použití na omezených plochách, včetně použití uvnitř obytných budov a patří sem prskavky, bouchací kuličky, praskací provázky, atd., které lze prodávat jen osobám, které dosáhly 15 let a starším.

Pyrotechnické výrobky kategorie F2 - představují malé nebezpečí a mají nízkou úroveň hluku, jsou určeny pro venkovní použití na omezených plochách, patří sem petardy, římské svíce, menší rakety, menší kompakty, větší prskavky, bengálské ohně, větší rotující předměty, atd., tuto zábavní pyrotechniku lze prodat jen osobám, které dosáhly 18 let a starším.

Pyrotechnické výrobky kategorie F3 - představují středně velké nebezpečí, jsou určeny pro venkovní použití na otevřených prostranstvích a jejich úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví, jsou volně prodejné osobám, které dosáhly věku 21 let anebo získaly osvědčení o odborné způsobilosti podle §37 zákona 206/2015 Sb.

Pyrotechnické výrobky kategorie F4 - představují velké nebezpečí, jsou určeny pro použití pouze osobami s odbornou způsobilostí, jejich úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…