ČOI na kontrolách zahrádkářského sortimentu

22.05.2017 17:00

Česká obchodní inspekce kontroluje nejen kamenné obchody, ale i dodržování právních předpisů stánkového prodeje na sezónních výstavách a veletrzích.

ČOI na kontrolách zahrádkářského sortimentu
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Tentokrát se inspektoři zaměřili na prodej a nabídku zboží na výstavě Dům a zahrada, která se každoročně koná na začátku měsíce května v Liberci. Součástí akce byla i kontrola stánkového prodeje květin v Dolní Poustevně. Inspektoři provedli celkem 12 kontrol. V sedmi případech byl porušen zákon o ochraně spotřebitele.

Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje provedla v první polovině měsíce května tohoto roku 12 kontrol na výstavě Dům a zahrada v Liberci a stánkového prodeje květin v Dolní Poustevně. Kontroly byly především zaměřeny na nabídku a prodej zahrádkářského sortimentu. U prodejců pak prověřovali poctivost prodeje, seznámení s cenou, poskytnutí informace o délce zákonné záruky a další ustanovení zákona.

Inspektoři provedli celkem 12 kontrol prodejních stánků. V sedmi případech bylo zjištěno porušování zákona č. 634/1992Sb. o ochraně spotřebitele, kdy na výstavě Dům a zahrada byly zjištěny tři pochybení a u stánkového prodeje v Dolní Poustevně čtyři pochybení. Nejčastější porušení se týkala nedostatečného seznámení spotřebitele s cenami nabízených a prodávaných výrobků. Dále bylo zjištěno nedodržení informačních povinností, kdy prodávající je povinen řádně informovat spotřebitele o vlastnostech výrobků nebo charakteru poskytovaných služeb, včetně práva na uplatnění reklamace a informační povinnost o mimosoudním řešení spotřebitelských sporů.

Výše uvedená porušení byla v 6 případech řešena pokutou ve formě Příkazu na místě. U jedné kontroly budou zjištěná porušení řešena ve správním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…