ČOI na tržnici Hatě objevila padělky za více než 18 milionů Kč

28.05.2019 17:00

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje zajistila v rámci mimořádné kontrolní akce na tržnici hatě na Znojemsku 4 982 padělků.

ČOI na tržnici Hatě objevila padělky za více než 18 milionů Kč
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Kontrola byla zaměřena na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, konkrétně na prodej, nabídku a skladování zboží porušující některá práva duševního vlastnictví. Jedná se o textil, obuv a galanterii, vyčísleno v cenách originálu jde o padělky v hodnotě 18 410 000 Kč, což je dosud druhé největší zjištění na tržnici Hatě v historii ČOI.  

Zboží porušující práva duševního vlastnictví bylo nalezeno a zajištěno na sedmnácti místech z devatenácti kontrolovaných. V rámci kontrolní akce využila Česká obchodní inspekce nové pravomoci a za přítomnosti nezúčastněné osoby si zjednala přístup do tří osobních vozidel a šesti nebytových prostor. Jeden nebytový prostor, v němž byly následně nalezeny padělky, dobrovolně zpřístupnil správce tržnice.

Po vypracování všech odborných posudků potvrzujících zajištění padělků světových značek bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty a o propadnutí zboží. Výrobky budou následně zlikvidovány nebo předány k humanitárním účelům.

Akce se zúčastnilo dvacet pracovníků České obchodní inspekce a více než třicet příslušníků Policie ČR. Dále se kontrolní akce zúčastnili pracovníci ČTÚ, kteří ve spolupráci s inspektorem České obchodní inspekce, ověřovali, zda nabízená a prodávaná radiová zařízení (hračky vysílačky) vysílají signál v povoleném pásmu. Kontrolní akce se rovněž účastnili zástupci ochranných známek.

Ve všech 17 případech bude zahájeno správní řízení. Padělky budou následně zlikvidovány, nebo využity k humanitárním účelům. Prodejcům kromě propadnutí věci hrozí pokuta až do maximální výše 5 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…