ČOI obhájila ocenění v soutěži „Otevřeno x Zavřeno“

03.10.2015 20:40

Česká obchodní inspekce obdržela 29. září 2015 zvláštní cenu Otevřeno za otevřená data. Na tomto ocenění pro ČOI se shodla jak odborná porota, tak i veřejnost.

ČOI obhájila ocenění v soutěži „Otevřeno x Zavřeno“
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Obchodní inspekce tuto cenu získala již v loňském ročníku této soutěže. V kategorii otevřená data obdržela ČOI dvojnásobný počet hlasů oproti druhému oceněnému – Institutu plánování a rozvoje Hl. m. Prahy. „Této ceny si velmi vážíme a bereme ji jako ocenění své práce širokou veřejností i závazek do budoucna, abychom v této cestě pokračovali,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

Česká obchodní inspekce byla oceněna za pravidelné zveřejňování dat o provedených kontrolách, uložených pokutách, zákazech, zajištěných padělcích a zaměření kontrol. Tato data ČOI publikuje v podobě otevřených dat již od roku 2013 a od spuštění Národního katalogu otevřených dat Ministerstva vnitra jsou data centrálně katalogizována. V současnosti je však Česká obchodní inspekce jediným orgánem veřejné správy, který publikuje otevřená data ve formátu RDF, vhodném pro tzv. Linked open data, tedy pro sémantický web.

Česká obchodní inspekce si tohoto ocenění velmi váží a vnímá ho jako impulz k dalšímu rozvoji otevřených dat. Nově je na webových stránkách ČOI ke stažení Publikační plán otevřených dat, vytvořený podle Standardů publikace otevřených dat Ministerstva vnitra (opendata.gov.cz). V publikačním plánu je uveden seznam všech datových sad, které má ČOI v plánu zveřejňovat jako otevřená data v průběhu následujících dvou let. Publikační plán mimo jiné obsahuje záměr ČOI zveřejnit data o přijatých podáních od spotřebitelů, data o smlouvách, odprodeji nepotřebného majetku či plán kontrolní činnosti.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…