ČOI zakázala na trhu nebezpečný dětský deštník

19.09.2018 7:34

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu v České republice dětský deštník s píšťalkou, který není pro děti bezpečný. Například kryty na koncích drátěných paprsků deštníku lze snadno oddělit a při automatickém otevírání deštníku může dojít ke zranění dítěte volnými konci drátů.

ČOI zakázala na trhu nebezpečný dětský deštník
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje, zda se na trhu prodávají hračky, které by mohly být pro děti nebezpečné. V tomto případě objevila dětský deštník s píšťalkou. Výrobek je prodáván v průhledném plastovém obalu, na kterém je nalepena papírová etiketa s názvem výrobku a identifikačními údaji dovozce, čárovým kódem a označením identifikujícím zemi původu výrobku. Dětský deštník má automatické otevírání. Po rozevření deštníku se v horní části postaví zelené kočičí uši. V plastovém držadlu deštníku je otvor, kterým je protažena šňůrka s připojenou malou píšťalkou. Píšťalku je možné z držadla deštníku lehce uvolnit bez použití nástroje. 

Česká obchodní inspekce zjistila, že výrobek není ve shodě s bezpečnostními požadavky (NV č. 86/2011 Sb., ČSN EN 71-1 Bezpečnost hraček – Mechanické a fyzikální vlastnosti). Píšťalka byla provedenou zkouškou identifikována jako malá část, která v případě vdechnutí může zablokovat dýchací cesty dítěte. Případné polknutí této píšťalky může způsobit problémy v trávicím traktu dítěte. Dále bylo provedenými zkouškami prokázáno, že kryty na koncích drátěných paprsků deštníku lze snadno oddělit a při automatickém otevírání deštníku může dojít ke zranění uživatele výrobku volnými, nechráněnými konci drátů. 

Česká obchodní inspekce uložila zákaz prodeje i distribuce a nařídila okamžité stažení z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm zveřejněny v systému RAPEX.  

Identifikace výrobku:

Název výrobku: Dětský deštník 49 cm
Číslo modelu, série: F2972 4d8 x 120
EAN: 8592972015127
Identifikační údaje výrobce: Neuvedeny
Identifikační údaje dovozce: GEPE s.r.o., Berlínská 1491/9, Praha 10. CZ
Identifikační údaje prodejce: Thi Mai Huong Do, F. X. Nohy 964, 334 41 Dobřany
Země původu: PRC (Čína)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…