ČOI získala cenu za projekt „Mercurius turista“, který ušetří čas i peníze

01.12.2015 11:08

Česká obchodní inspekce s projektem „Mercurius turista“ získala první cenu v kategorii centrálních projektů soutěže E-government The Best 2015.

ČOI získala cenu za projekt „Mercurius turista“, který ušetří čas i peníze
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Zavedení tohoto informačního systému do kontrolní praxe výrazně urychlilo a zefektivnilo práci inspektorů v terénu i následné administrativní úkony na pracovišti. Držitelem zdrojových kódů a práv je Česká obchodní inspekce, která nyní tento systém aktivně nabízí zdarma ostatním státním úřadům k využívání, což by mohlo ve finále vést k úsporám ve státním rozpočtu v řádu desítek milionů korun.

Hlavním cílem nasazení nového informačního systému Mercurius turista bylo odstranění triplicitního zadávání dat o kontrolách ze strany inspektorů ČOI. Před spuštěním systému inspektoři zpracovávali všechny kontrolní protokoly v MS Wordu a Excelu, které v terénu vytiskli a nechali podepsat. Na pracovišti pak museli všechna data znovu přepsat ve strukturované podobě do statistického systému Mercurius. Kromě toho musely být všechny dokumenty naskenovány do systému spisové služby GINIS a zadána metadata, včetně například názvu a IČ kontrolované osoby. Velké množství údajů tak inspektoři ukládali na různá místa až třikrát, což jim zabíralo spoustu času.

Proto byl pro ČOI vytvořen systém Mercurius turista, který poskytuje inspektorům tzv. průvodce kontrolou. V jeho rámci zadá inspektor do systému všechny standardní údaje, což je kromě dat o kontrolované osobě například zaměření kontroly, obsah kontrolního nákupu, seznam zabavených padělků a zjištěné závady. Pak v prostředí MS Word sepíše inspektor popis průběhu kontroly a přijatých opatření, což mu usnadňují dostupná funkční tlačítka pro vložení již dříve zadaných dat. Mezi ně patří tabulka kontrolního nákupu nebo text k uložené pokutě. Po dokončení zadání v průvodci kontrolou vygeneruje systém sadu všech relevantních dokumentů v PDF do jednotných šablon, které inspektor opatří svým elektronickým podpisem. Okamžitě tak má k dispozici dokumenty jako Protokol o kontrole, Úřední záznam, Protokol o odběru vzorku, Záznam o zajištění zboží mimo dosah kontrolované osoby, Příkaz na místě (doklad o uložení pokuty) i Přehled kontrolovaných výrobků.

Hlavní předností systému Mercurius turista je, že společné údaje, jako je název a adresa kontrolované osoby, vyplní inspektor jen jednou a ty se pak zobrazí ve všech příslušných dokumentech. Jakmile se inspektor připojí k interní síti nebo alespoň k internetu, může vytvořené dokumenty z kontroly elektronicky odevzdat. V rámci jejich předání jen manuálně ošetří (případně opraví) konflikty v číselnících, například změnu adresy sídla subjektu. Poté již systém nahraje strukturovaná data do statistické evidence, elektronicky podepsané PDF dokumenty do systému spisové služby, včetně všech metadat, a vytvoří vazbu mezi kontrolním statistickým systémem a spisovou službou. Při přechodu na nový systém byla zachována původní databáze, díky čemuž nebyl přístup k historickým datům nijak narušen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…