ČPP zveřejnila statistiky pojistných podvodů za první pololetí roku 2017

19.07.2017 12:31

Praha, 19. července 2017 – Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group vydala pololetní statistiky, které potvrzují dlouhodobě sledovaný růst pojistných podvodů v životním a úrazovém pojištění. Aktuálně již spadá do této oblasti téměř polovina všech prokázaných podvodů. Celková uchráněná hodnota dosáhla 14 milionů korun a oproti prvnímu čtvrtletí se zdvojnásobila.

ČPP zveřejnila statistiky pojistných podvodů za první pololetí roku 2017
Foto: red
Popisek: Česká podnikatelská pojišťovna, a.s.

„Naši detektivové se v posledních měsících intenzivně věnovali vyšetřování několika organizovaných skupin páchajících podvody v oblasti životního pojištění. Některé případy jsme již úspěšně uzavřeli a na dořešení některých komplikovanějších případů ještě spolupracujeme s Policií ČR,“ vysvětlil Bc. Aleš Haisl, vedoucí oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru.

Za první pololetí roku 2017 vyšetřovali specialisté z ČPP na 420 pojistných podvodů, ve 250 případech byl podvod skutečně prokázán. „Na nevyplaceném pojistném plnění jsme uchránili hodnotu ve výši 14 milionů korun," uvedl Bc. Haisl. Nejvíce odhalených podvodů bylo v Ústeckém a Severomoravském kraji a také v Praze. Liberecko a Zlínsko jsou naproti tomu regiony, kde se podvádí nejméně.

Podle statistik přibývá také případů z oblasti pojištění majetku a odpovědnosti. „Podvádět se snaží nejen soukromé osoby, ale i podnikatelé a také organizované skupiny. Pachatelé například uplatňují fiktivní poškození drahé elektroniky, které dokládají padělanými listinami ze servisů. Skupiny se stále častěji zaměřují zejména na prémiové značky mobilních telefonů,“ uvedl Haisl.

Vyšetřovatelé každoročně zabrání milionovým ztrátám za neoprávněně vyplacená pojistná plnění, což by jinak mohlo vést ke zhoršení škodního průběhu s přímým dopadem na cenu pojištění. „S tím, jak se oblast pojistných podvodů profesionalizuje a organizuje, musíme neustále zdokonalovat vyšetřovací metody a softwarové systémy pro detekci pojistných podvodů,“ upozornil Aleš Haisl.

Důležitou strategií v boji proti pojistnému podvodu je úzká spolupráce pojišťoven s Policií ČR. Pro zvýšení efektivity v odhalování pojistných podvodů Česká asociace pojišťoven od roku 2012 provozuje Systém pro výměnu informací o podezřelých okolnostech (SVIPO). Pojistný podvod je trestný čin, za který může být pachatel odsouzen k trestu odnětí svobody až ve výši deseti let.

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group je univerzální pojišťovnou, která nabízí svým klientům moderní produkty a komplexní pojistná řešení v oblasti životního i neživotního pojištění. Česká podnikatelská pojišťovna je třetím největším poskytovatelem povinného ručení na pojistném trhu v České republice. Společnost působí prostřednictvím 6 regionálních ředitelství, 90 poboček a 300 kanceláří na celém území ČR. Kompletní nabídka produktů je k dispozici ZDE.Telefonickým dotazům je vyhrazena klientská linka 957 444 555.

ČPP je součástí pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group. Vienna Insurance Group (VIG) je předním specialistou na pojištění v Rakousku a ve střední a východní Evropě. Kolem 50 společností ve 25 zemích tvoří koncern s dlouhou tradicí, silnými značkami a velkou blízkostí klientům. VIG staví na základech 190 let zkušeností v oblasti pojišťovnictví. S přibližně 24 000 pracovnicemi a pracovníky je koncern Vienna Insurance Group jasným lídrem na svých klíčových trzích. Toto skvělé postavení dovoluje naplno čerpat z dlouhodobého potenciálu růstu regionu se 180 miliony obyvatel. Na burze kótovaná Vienna Insurance Group je podnikem s nejvyšším ratingem v rámci hlavního indexu Vídeňské burzy ATX; akcie jsou kótovány i na Burze cenných papírů Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…