ČPS: Slavnostní rozsvícení plynového kandelábru na Dražického náměstí

02.12.2014 16:17

Dnes v 18 hodin se slavnostně rozsvítí poslední z trojice historických, památkově chráněných kandelábrů, které má ve své správě Galerie hlavního města Prahy – kandelábr na Dražického náměstí na Malé Straně v Praze.

ČPS: Slavnostní rozsvícení plynového kandelábru na Dražického náměstí
Foto: ČPS
Popisek: Český plynárenský svaz (ČPS)

Jde o litinové těleso čtyřramenného kandelábru, které bylo zrestaurováno a zpětně převedeno na plynové osvětlení. Plynové lampy poprvé rozsvítily ulice v naší zemi v roce 1847.  V roce 1940 pak osvětlovalo pražské ulice a náměstí už více než 9 tisíc plynovy´ch svítilen. I dnes historické jádro Prahy osvětluje téměř 700 plynovy´ch lamp. Praha není jediná, kde plynové lampy svítí, jsou v řadě dalších světovy´ch městech, například v Londy´ně, Dublinu, Berlíně, Záhřebu, Krakově, Štrasburku, Du¨sseldorfu, Drážďanech nebo Lipsku.

„V roce 2007 se rozsvítilo 283 nových plynových lamp v Železné, Rytířské, Hlavsově, Jilské, Karlově ulici, na části Staroměstského náměstí, na Malém náměstí, na zbytku Uhelného trhu a na Ovocném trhu. Zároveň bylo v roce 2007 v rámci 160 let pražského plynárenství zprovozněno 5 nových plynových lamp v areálu Pražské plynárenské v Michli. O dva roky později se rozsvítilo dalších 101 nových plynových lamp v Mostecké ulici, Malostranském náměstí a 46 nových plynových lamp v dolní polovině Nerudovy ulice a na Jánském vršku,“ dodává Jan Žákovec, předseda technického výboru TV 5 Užití plynu Českého plynárenského svazu (ČPS) a viceprezident Cechu lampářů.

Kandelábry veřejného osvětlení vznikaly v letech 1867 - 1868 a byly společnou prací sochaře Eduarda Veselého a architekta Aleše Linsbauera. Kandelábry veřejného osvětlení si u těchto tvůrců objednala plynárenská společnost. Všechna litinová tělesa byla odlévána v Komárovských železárnách knížete Viléma Hanavského u Berouna.

Původně byly všechny lucerny osazeny plynovými motýlovými hořáky, které byly později nahrazeny žárovými punčoškami. V Praze, na různých významných místech, bylo ve vrcholném období, v roce 1882, umístěno celkem 16 kandelábrů osmiramenných, 11 čtyřramenných, 55 tříramenných a 557 kandelábrů jednoduchých.  Do roku 1985 byly veškeré plynové hořáky zaměněny za elektrické žárovky a napojeny na centrální ovládání městského osvětlení. Jako poslední byly převedeny ze svítiplynu na elektřinu osmiramenné kandelábry na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici.

Dodnes se zachovaly v Praze tři historické kandelábry, všechny jsou ve správě Galerie hlavního města Praha. Dochované kandelábry jsou vynikajícím příkladem uměleckého řemesla a technickou památkou z druhé poloviny 19. století. První z těchto dochovaných historických osvětlovacích těles stojí na Hradčanském náměstí. Osmiramenný kandelábr byl Galerií hlavního města Prahy kompletně restaurován a převeden na plynové osvětlení v roce 2006. Druhý, rovněž osmiramenný kandelábr na Loretánském náměstí prošel stejnou obnovou, restaurováním a plynofikací v letech 2011 a 2012.

Kandelábr na Dražického náměstí se čtyřmi lucernami je z dochovaných památek nejmenší.  Je osazen na válcovém žulovém podstavci s kruhovou profilovanou římsou, jehož přední část je ozdobena historickým erbem města Prahy. Vlastní litinový sokl zdobí čtveřice ženských postav v antikizujícím rouchu, provedených ve vysokém reliéfu. Postavy jsou zády připoutány ke kanelovanému sloupu s korintskou hlavicí, na jehož vrcholu jsou čtyři ženské hlavy zakončené poupětem. Osvětlovací lucerny jsou připevněny na čtyřech ramenech podepřených bohatě ornamentálně zdobenými esovkami. Na horní hraně těchto ramen je umístěna čtveřice draků. Od vrcholu luceren vedou řetězy ke špici sloupu.

Vzhledem k dlouhodobému vystavení kandelábru povětrnostním vlivům byl povrch litiny silně narušen korozí, docházelo ke zplošťování reliéfu a zničení některých jeho částí. Stav kandelábru i kamenného podstavce byl dlouhodobě neudržitelný. Restaurátorské práce si vyžádaly celkovou demontáž kandelábru, která proběhla 16. 10. 2013. Roční práce na restaurování litinového tělesa zahrnovaly nejprve restaurátorský průzkum, odborné ošetření jednotlivých prvků, doplnění chybějících prvků podle analogických částí předchozích kandelábrů a následnou obnovu povrchové pohledové a ochranné vrstvy. Kamenný podstavec byl restaurován na místě, nebylo nutné jej rozebírat. Povrch kamene byl důkladně očištěn, doplněny a zaretušovány byly uražené části a nakonec nakonzervován proti nepříznivým klimatickým podmínkám v centru města. V rámci kompletování zrestaurovaného kandelábru byly instalovány rozvody plynu středem tělesa kandelábru a poté jednotlivými rameny až k vlastním lucernám. Do nich byla zabudována nová, moderní technologie plynového osvětlení včetně žárových punčošek. Plynové světlo bude nově rozsvěcováno dálkově z dispečinku provozovatele veřejného osvětlení. Lucerny jsou také opatřeny vahadly s oky, lze je tedy ovládat i s pomocí lampářské tyče ručně, jako tomu bylo v minulosti.

Chronologický přehled:

2002: prvních 9 nových plynových lamp na zemní plyn v Praze – Michalská ulice

2004: založen Cech lampářů, 26 nových plynových na Uhelném trhu, v Melantrichově, Vejvodově a Michalské ulici

2005: 93 nových plynových lamp v Celetné ulici a na části Staroměstského náměstí

2006: po rekonstrukci se plynové světlo vrátilo na Hradčanský kandelábr, olympijský oheň na zimních olympijských hrách v italském Torinu byl ze zemního plynu

2007: 182 nových plynových lamp v Železné, Rytířské, Hlavsově, Jilské, Karlově ulici, na části Staroměstského náměstí, na Malém náměstí a na zbytku Uhelného trhu

2007: 101 nových plynových lamp na Ovocném trhu a v Karlově ulici, v rámci 160 let pražského plynárenství bylo zprovozněno 5 nových plynových lamp v areálu PP, a. s., v Michli

2009: 101 nových plynových lamp v Mostecké ulici, Malostranském náměstí, 46 nových plynových lamp v dolní polovině Nerudovy ulice a na Jánském vršku

2010: 39 nových plynových lamp na Karlově mostě

2012: dokončení plynového osvětlení historické spojnice mezi Prašnou bránou a Pražským hradem

2013: 34 nových plynových lamp v Nerudově ulici, uvažuje se i o zavedení plynového osvětlení na Zámecké schody, ulici Na Kampě nebo na Velkopřevorské náměstí

2014:  (2.12.) se rozsvítil po rekonstrukci čtyřramenný kandelábr na Dražického náměstí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…