ČPZP vydala letos na centrovou léčbu téměř 2 miliardy korun

18.12.2018 12:54

Náklady na centrovou léčbu každoročně stoupají. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) na ni vydala od ledna do října 2018 téměř 1,6 miliardy korun a na poslední čtvrtletí předpokládá nárůst této částky o dalších více než 300 milionů. Nejvyšší výdaje směřují na léčbu hemofilie.

ČPZP vydala letos na centrovou léčbu téměř 2 miliardy korun
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Centrová léčba probíhá ambulantně i hospitalizací, převažuje ale léčba v nemocnicích. Podle předběžných výsledků vyšly centrové léky v rámci nemocnic v roce 2018 na více než 1,6 miliardy korun, zatímco v rámci ambulantní péče na 230 milionů korun. V obou případech se jedná o nárůst výdajů oproti loňskému roku – hospitalizace o 1,15 % a ambulantní léčba o 1,27 %. Celkově se výdaje na centrovou léčbu navýšily za poslední dva roky o 1,26 %, což představuje částku téměř 400 milionů korun. „Nárůst nákladů je způsoben zejména zařazováním stále novějších a dražších léčiv a léčebných postupů. Zhruba 90 % centrových léků tvoří biologická léčba. Zlepšila se také diagnostika záchytu nádorů v časnějším stádiu, kdy je šance na vyléčení vyšší. Právě nádorová onemocnění jsou jedna z nejčastějších, na která se léčba aplikuje,“ vysvětluje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Náklady na centrovou léčbu v letech 2016–2018 Nákladnost centrové léčby je patrná i ve statistikách nejnákladnějších pojištěnců. V roce 2017 vydala pojišťovna nejvyšší částku 50,6 milionu korun na pacienta s hemofilií. Druhým nejdražším pacientem byl také hemofilik a pojišťovna za jeho léčbu zaplatila 22,3 milionu korun. Celkově vydala pojišťovna za 20 nejnákladnějších léčeb téměř 236 milionů korun a vedle hemofilie převažovaly metabolické poruchy a leukemie.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje více než 1,2 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má 110 poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…