ČR během posledního roku omezila vývoz vojenského materialu na Ukrajinu

22.02.2015 8:53

Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR se musejí důrazně ohradit proti některým nepřesným tvrzením zveřejněným ve výše zmíněném článku. Vláda ČR postupně razantním způsobem zpřísňuje svou vývozní politiku na Ukrajinu.

ČR během posledního roku omezila vývoz vojenského materialu na Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

To se odráží v udělování licencí firmám na vývoz vojenského materiálu - v roce 2013 byly uděleny licence na vývoz voj. materiálu (nikoliv zbraní jako takových) ve výši 111 mil. Kč, zatímco v roce 2014 podle údajů MZV poklesla hodnota udělených souhlasů k uděleným licencím na 8 mil. Kč. V důsledku zmíněného zpřísňování přístupu české vlády k vývozu vojenského materiálu můžeme současně potvrdit, že došlo k pozastavení některých licencí udělených před vypuknutím krize na Ukrajině, tedy před rokem 2014.

Ve vztahu k tzv. embargu na vývoz zbraní na Ukrajinu ze strany Evropské unie bychom chtěli zdůraznit, že Rada EU v únoru 2014 přijala tzv. restriktivní opatření týkající se pouze materiálu použitelného k vnitřní represi. Zmíněné opatření bylo přijato v konkrétním politickém kontextu - v souvislosti s událostmi na Majdanu a následně bylo v důsledku dynamického vývoje na Ukrajině anulováno již v červenci 2014. Toto restriktivní opatření nebylo nikdy převedeno do právně závazné podoby. Přesto jej Česká republika bez výjimky ve své vývozní politice respektovala. Politika české vlády je v otázce dodávek zbraní na Ukrajinu i nadále maximálně tvrdá a restriktivní, a proto ČR nedodává od vypuknutí krize (od léta 2014) na UA žádné zbraňové systémy a ani neumožnila vydání jakékoliv licence na vývoz zbraní do této země.

Vláda ČR bude i dále v návaznosti na vývoj na Ukrajině omezovat vývoz vojenského materiálu do této oblasti. Příslušná ministerstva (MZV, MPO, MO, MV) průběžně vyhodnocují a posuzují každou žádost o vývoz vojenského materiálu individuálně, což se týká i licencí udělených před rokem 2014 (tedy před vypuknutím krize na Ukrajině) ještě za minulé vlády. V důsledku zmíněného zpřísňování přístupu české vlády k vývozu vojenského materiálu můžeme potvrdit, že došlo k pozastavení některých licencí udělených před rokem 2014, jejichž čerpání postupně probíhalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…