ČR by mohla otevřít honorární konzulát v Lichtenštejnsku, míní ministr Kohout

13.01.2014 14:49

Česká republika by mohla otevřít honorární konzulát v Lichtenštejnsku, s nímž navázala diplomatické styky teprve před čtyřmi a půl lety. To samé by v Česku mohlo učinit Lichtenštejnské knížectví. Hovořil o tom dnes v Praze odstupující šéf české diplomacie Jan Kohout se svojí lichtenštejnskou kolegyní Aurelií Frickovou.

ČR by mohla otevřít honorární konzulát v Lichtenštejnsku, míní ministr Kohout
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Ministři si pochvalovali zlepšující se vztahy obou zemí a vyslechli si závěry společné komise historiků, která funguje od roku 2009 a debatuje o společných dějinách. Podle Kohouta by činnost komise měla dál pokračovat. Vzájemné vztahy komplikuje interpretace historie a nároky rodu Lichtenštejnů na majetek, který byl zabaven v Československu po druhé světové válce. České vlády trvaly a trvají na oprávněnosti konfiskačních aktů a majetkovou otázku mají za uzavřenou, Lichtenštejnsko trvá na neoprávněnosti, konstatovali i historici ve své zprávě.

Lichtenštejnové se nechystají žádat v Česku o rodový majetek

Obě země ale mají zájem na dialogu a otevření honorárních konzulátů by bylo dalším krokem k hlubším vztahům. Honorární konzulové v cizině působí bez nároku na odměnu. Česká republika má nyní diplomatické zastoupení pro knížectví ve švýcarském Bernu, Lichtenštejnsko využívá pro své zájmy v ČR svoji misi ve Vídni.

Kníže Hans Adam II. v roce 2009 v Česku řekl, že Lichtenštejnové se nechystají žádat v Česku o rodový majetek, který jim byl po druhé světové válce zabaven na základě takzvaných Benešových dekretů. Lichtenštejnové byli tehdejší mocí považováni za kolaboranty. Podle historiků jsou ale důkazy o jejich spolupráci s nacisty sporné.

ČR a Lichtenštejnsko jsou země po staletí historicky spjaté. Zámožný rod Lichtenštejnů patřil k nejbohatší tuzemské šlechtě, zejména na Moravě. Vlastnili tu rozsáhlé majetky včetně Lednicko-valtického areálu, zapsaného na seznam kulturního dědictví UNESCO. Lichtenštejnsko je malý evropský stát o rozloze 160,5 kilometru čtverečních, má pouhých 36.149 obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…