ČR se připojuje k řízení před norským soudem v kauze odebraných dětí Michalákových

03.02.2016 21:50

Vláda České republiky prostřednictvím svého zmocněnce vstoupí do řízení před norským soudem v kauze odebraných dětí Michalákových. Dne 3. února 2016 to oznámil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

ČR se připojuje k řízení před norským soudem v kauze odebraných dětí Michalákových
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Vláda ČR bude formou písemného podání na ochranu veřejného zájmu intervenovat za dodržování mezinárodních závazků a zásad v nejlepším zájmu nezletilých dětí Michalákových.

Soudní řízení se bude konat v Norsku ve dnech 24.-26. února 2016. Česká republika bude intervenovat do řízení formou institutu Skriftlig innlegg. Smyslem toho institutu je umožnit veřejným subjektům vstupovat do soudních řízení a obhajovat v nich širší veřejný zájem. Podání bude učiněno v norském a anglickém jazyce do pátku 5. února 2016.

„K tomuto kroku jsme se rozhodli, ačkoli nemáme úplnou jistotu, zda norský soud vezme naše argumenty v potaz – vstup cizího státu do vnitrostátního řízení totiž norské právo přímo neupravuje a ani norské soudy se k takovému kroku dosud nevyjádřily. K takovému kroku neexistuje precedens,“ řekl v této souvislosti ministr Zaorálek.

„V intervenci bychom chtěli poukázat především na dvě věci. Zaprvé se domníváme, že v situaci dětí Michalákových je nepřípustná adopce v cizí zemi – takový postup naráží na Úmluvu OSN o právech dítěte. Zadruhé je pro nás odepření styku biologické matky s dětmi, ačkoli matka o tento styk jeví zájem, nepřiměřeným opatřením,“ dodal šéf české diplomacie.

Ministr Zaorálek nyní určí v rámci svého ministerstva státního zaměstnance zmocněného k předložení písemného podání příslušnému norskému soudu a souvisejících procesních úkonů v dotčeném řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…