ČR se připojuje k řízení před norským soudem v kauze odebraných dětí Michalákových

03.02.2016 21:50

Vláda České republiky prostřednictvím svého zmocněnce vstoupí do řízení před norským soudem v kauze odebraných dětí Michalákových. Dne 3. února 2016 to oznámil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

ČR se připojuje k řízení před norským soudem v kauze odebraných dětí Michalákových
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Vláda ČR bude formou písemného podání na ochranu veřejného zájmu intervenovat za dodržování mezinárodních závazků a zásad v nejlepším zájmu nezletilých dětí Michalákových.

Soudní řízení se bude konat v Norsku ve dnech 24.-26. února 2016. Česká republika bude intervenovat do řízení formou institutu Skriftlig innlegg. Smyslem toho institutu je umožnit veřejným subjektům vstupovat do soudních řízení a obhajovat v nich širší veřejný zájem. Podání bude učiněno v norském a anglickém jazyce do pátku 5. února 2016.

„K tomuto kroku jsme se rozhodli, ačkoli nemáme úplnou jistotu, zda norský soud vezme naše argumenty v potaz – vstup cizího státu do vnitrostátního řízení totiž norské právo přímo neupravuje a ani norské soudy se k takovému kroku dosud nevyjádřily. K takovému kroku neexistuje precedens,“ řekl v této souvislosti ministr Zaorálek.

„V intervenci bychom chtěli poukázat především na dvě věci. Zaprvé se domníváme, že v situaci dětí Michalákových je nepřípustná adopce v cizí zemi – takový postup naráží na Úmluvu OSN o právech dítěte. Zadruhé je pro nás odepření styku biologické matky s dětmi, ačkoli matka o tento styk jeví zájem, nepřiměřeným opatřením,“ dodal šéf české diplomacie.

Ministr Zaorálek nyní určí v rámci svého ministerstva státního zaměstnance zmocněného k předložení písemného podání příslušnému norskému soudu a souvisejících procesních úkonů v dotčeném řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…