CRAB odhaluje úspory ve výdajích státu za užívání kancelářských prostor

25.06.2015 14:28

Snížení výdajů při platbách za kancelářské prostory, které stát vlastní nebo si je pronajímá od soukromých subjektů, patří k hlavním účelům Centrálního registru administrativních budov (CRAB), provozovaného Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

CRAB odhaluje úspory ve výdajích státu za užívání kancelářských prostor
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Srovnání dat vykazovaných například řadou ministerstev u výdajů za elektřinu, teplo a vodu odhalilo velké možnosti úspor. Specialisté z ÚZSVM rovněž analyzovali údaje státních institucí o průměrné kancelářské ploše na jednoho úředníka nebo o rozsahu využívání nájmů v nestátních budovách a při překročení průměrů je vyzvali k nápravě.

„Porovnání ukazatelů obsažených v systému CRAB odhaluje zdroje možných úspor při správě i užívání administrativních prostor. Jednotlivým státním institucím pak navíc dává do rukou přesvědčivé argumenty při vyjednávání o snížení pronájmů u soukromých pronajimatelů a redukci nákladů za energie a služby,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

ÚZSVM  porovnal výdaje za energie v roce 2013 v budovách Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, Ministerstva obchodu a průmyslu, Ministerstva zemědělství a Ministerstva dopravy. Pro budovy Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva zdravotnictví byla tato kontrola provedena také za rok 2014. Data z reportingu systému CRAB ukázala na objekty s největšími a nejnižšími výdaji na elektřinu (přepočet na m2 celkové užitné plochy), teplo (přepočet na m2 celkové užitné plochy) a studenou vodu (přepočet na skutečný počet zaměstnanců). Zástupci státních resortů poté obdrželi detailní informace o spravovaných budovách s konkrétními příklady nejvyšších a nejnižších výdajů za danou komoditu.

ÚZSVM se dále zaměřuje i na vyhodnocení dat o rozsahu ploch užívaných státními institucemi v nestátních objektech. Státní instituce tak získají podklad pro zahájení jednání s pronajímateli o snížení rozsahu užívaných ploch. Současně dostávají podklad pro jednání s pronajímateli v případech, kdy hradí za užívání nájemné, které výrazně převyšuje průměr zjištěný z CRAB. Přehled o rozsahu kancelářských ploch připadajících na jednoho zaměstnance ve státních objektech odhaluje možnost dalších redukcí, přičemž záměrem je jejich snížení na 12 m2.

Systém CRAB byl spuštěn v říjnu 2012 a nyní dává přehled o více než 3.800 objektech užívaných organizačními složkami státu a státními organizacemi. Poskytuje informace například o účelu využití budov, typu vlastnictví, celkové ploše, průměrné ploše kanceláří na zaměstnance, využití kancelářských ploch, výdajích za pronájem či údržbu. Stav evidence za příslušný resort je plně v odpovědnosti státních institucí, které jediné vkládají do registru data o objektech, v nichž administrativní plochy užívají. Data z CRAB jsou volně dostupná na webové stránce Ministerstva financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…