ČRo České Budějovice: Potřinácté, a přesto jinak

19.05.2016 16:54

Ve dnech 23. - 27. května se uskuteční již třináctý ročník studentského neziskového festivalu Budějovický Majáles. I v letošním roce přinese více jak 100 různých bodů programu a vyvrcholí pátečním open-air koncertem na Sokolském ostrově. Koncept zůstává stejný, ale obsah, ten je jedinečný.

ČRo České Budějovice: Potřinácté, a přesto jinak
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

V rámci hudební dramaturgie vystoupí Adi Ulmansky, izraelská producentka, zpěvačka a rapperka z Jeruzaléma, zažívající jeden hudební úspěch za druhým. Jedním z největších pak bylo vystoupení na mezinárodním hudebním festivalu v Glastonbury. Tam návštěvníci mohli slyšet i našeho dalšího zahraničního interpreta z Londýna, mladého devatenáctiletého rappera Elf Kida. Z Izraele k nám také díky spolupráci s Days of Jerusalem spolu s Adi přiletí rocková kapela O.S.O.G.. Ze sousední slovenské scény Majáles nabídne multižánrového producenta FVLCRVM nebo elektro-popovou kapelu PURIST. Z tuzemských interpretů určitě stojí za vyzdvihnutí kapela John Wolfhooker, která nadchne opravdu každého. Opakem k divokým rytmům rocku je pak Thom Artway, folk-popový zpěvák, jehož skladby zazněly v několika filmech či televizních reklamách, bude příjemným podkladem k odpolednímu slunci na Sokolském ostrově. Bez alternativní scény by to ovšem nebyl Budějovický Majáles, a tak budou mít návštěvníci možnost slyšet kapelu KVĚTY, která má na svém kontě již 3 ceny Anděl a pěknou řádku dalších hudebních úspěchů. “ Fakt jsem se snažil přivézt od každého trochu a aby si tam každý našel to své,” dodává hlavní hudební dramaturg Daniel Anděra.

Ani divadelní scéna nezůstává beze změny a po loňské okupaci industriálního prostoru Sfinx, letos zabrala celý hangár na letišti Planá u Českých Budějovic. Můžete se tak těšit na opravdu nevšední představení v prostoru, který je běžným smrtelníkům uzavřen. Na prknech tohoto pódia zazáří chlapecké duo Playboyz a umělecký gang Depresivní děti touží po penězích, který svým představením překračuje snad všechny osnovy divadelních vystoupení. Tím ale zásoba novinek nekončí. Hned při pondělním zahájení nabídne Majáles unikátní sociálně-divadelní experiment, který vznikl ve spolupráci s Jihočeským divadlem, s názvem Humans of Budějovice. Jeho smyslem je prezentace celého města ve vzorku jedné stovky lidí. Po dobu představení bude každý z nich symbolizovat právě jedno procento a podle toho se bude celé představení vyvíjet.

Díky street art týmu se v rámci Majálesu v Českých Budějovicích premiérově uskuteční FuckUp Night. Smyslem této série přednášek jsou výpovědi lidí o problémech, se kterými se setkali během pořádání akcí a všemožných projektů. Během středečního odpoledne se pak Sokolský ostrov promění v Miniveletrh s desítkami stánků zaměřených na vysokoškolské vzdělávání a nabídky ke studiu, mezi nimiž se objeví i prostor vyhrazený budějovickým neziskovým organizacím, které budou nabízet své služby šířit osvětu. Hlavním bodem čtvrtečního programu pak v letošním roce bude Odpoledne pro rodiny s dětmi, během kterého zaplaví Sokolský ostrov desítky atrakcí, stánků a her. Studenti a mladší návštěvníci si užijí sluníčka a zábavy během již tradičního skate contestu. V neposlední řadě pak stojí za zmínku zaplavení a oživení města pouličními umělci.

„Jedním s cílů letošního ročníku je dokázat, že Majáles není jen pro studenty, ale že si na své přijde opravdu každý.” Říká vedoucí Street art sekce Vojtěch Kolařík. Důkazem této snahy, je velmi úzká spolupráce s Českým rozhlasem, díky které si mohou návštěvníci například poslechnout venkovní vystoupení swingového orchestru nebo se zúčastnit prohlídky nahrávacích studií, ve kterých bude nahrávat kapela VEES. A pro ty opravdu nejstarší zájemce bude celotýdenní program v kostele Svaté rodiny, v rámci kterého se představí několik pěveckých sborů nebo spisovatelů, jenž budou předčítat ze svých knih a následně vést diskuze.

Budějovický Majáles toho přináší mnohem více, ale celý program by zabral několik stránek. Program je plný od pondělí do pátku, a proto bude v letošním roce za téměř nákladovou cenu ke koupi majálesová brožurka, ve které je celý týden podrobně rozepsaný.

„Tímto bych chtěl srdečně pozvat všechny čtenáře na Budějovický Majáles, je úplně jedno, kolik je vám let, jsme tu pro všechny a věříme, že díky opravdu rozmanitému programu si něco vybere úplně každý,” přidává na konec pár slov šéf festivalu David Mulica.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…