ČRo: Czeching - po Never Sol za hranice vyvážíme další českou kapelu

03.09.2014 18:22

Ve středu 3. září v 19 hodin zahájí Český rozhlas Vltava další sérii nového projektu, jehož cílem je pomoci mladým českým kapelám uspět v zahraničí.

ČRo: Czeching - po Never Sol za hranice vyvážíme další českou kapelu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Pořad Čajovna odvysílá první díl seriálu Czeching, který je pokračováním loňského projektu Přestřelka Speciál. Díky němu vzbudila zájem v rozhlasech Rakouska, Dánska, Německa, Francie či Švédska kapela Never Sol. Czeching bude i letos hledat kapelu, s níž pořídí ve studiích Českého rozhlasu nahrávku a nabídne ji vybraným evropským rádiím.

Tvůrci Czechingu sestavili porotu složenou z hudebních publicistů, dramaturgů, promotérů, vydavatelů a členů odborných hudebních cen a požádali je o nominaci skladeb těch českých kapel, které do zahraničí zatím neprorazily. Debaty odborníků nad možnostmi české scény v zahraničí i kritiku kapel a skladeb budou moci posluchači stanice Vltava sledovat během tří středečních večerů 3. září, 1. října a 5. listopadu od 19 hodin. Projekt vyvrcholí 3. prosince, kdy Czeching odvysílá pět skladeb, které vítězná kapela natočí ve studiích Českého rozhlasu. Český rozhlas skladby následně rozešle do evropských rozhlasů sdružených v síti EBU (European Broadcasting Union).

„Projekt vnímáme jako dlouhodobější snahu o podporu současné české nemainstreamové hudby. Vytváříme platformu pro debatu nejen o českém hudebním průmyslu a jeho možnostech v zahraničí, ale chceme přidat také pohled zvenčí. Oslovíme přímo hudební dramaturgy zahraničních rádií a zeptáme se na jejich názory. Nejde nám tedy jen o výběr kapely a její ’vypuštění ’ za hraniční pásmo, ale rovněž o získání zpětné vazby, která může být impulsem i pro další muzikanty. Snažíme se vytvořit formát, který nebude jen k poslechu, ale zároveň vzbudí akci,” říká Iva Jonášová, dramaturgyně nových formátů, která bude společně se Standou Zimou čtyři hodinová vysílání Czechingu moderovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…