ČRo: To nejlepší z BBC Proms 2013 na stanici Vltava

15.07.2013 19:58

Český rozhlas Vltava v následujících týdnech odvysílá výběr nejlepších koncertů z BBC Proms 2013, festivalu vážné hudby, který dirigent Jiří Bělohlávek označil za „největší a nejdemokratičtější na světě“.

ČRo: To nejlepší z BBC Proms 2013 na stanici Vltava
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Série osmi záznamů přiblíží nejen jedinečnou atmosféru klasiky v Royal Albert Hall pro 6000 posluchačů, ale nabídne i extravaganci v podobě vystoupení britského houslisty Nigela Kennedyho nebo uvedení symfonické hudby Franka Zappy a Philipa Glasse. První koncert Vltava vysílá 15. července od 20 hodin.

Nejbližším koncertem, který Vltava zprostředkuje svým posluchačům, je snímek ze čtvrtého z letošních 75 koncertů této prestižní hudební přehlídky. Stanice ho uvede v pondělí 15. července ve 20 hodin, pouhý den po konání koncertu v britské metropoli a jen tři dny po začátku téměř dvouměsíčního festivalu, rozvrženého až do 7. září 2013.

Protagonistou tohoto koncertu v Royal Albert Hall je francouzský orchestr Les Siècles, užívající moderní i dobové nástroje. Připravil program z baletní hudby hrané v Paříži, a to od doby baroka až po Stravinského Svěcení jara, které tam mělo před sto lety skandální premiéru.

 „BBC Proms, to je jedinečná událost, jedinečná značka. Jde o nejznámější britský hudební festival a publikum o něj projevuje obrovský zájem. Zažít koncert na Proms je v obrovité kruhové síni výjimečný pocit. Stanice Vltava zprostředkovává alespoň některé programy festivalu každým rokem a bude v tom pokračovat - i když se loni uzavřela několikaletá éra Jiřího Bělohlávka jako šéfdirigenta Symfonického orchestru BBC, která byla dvojnásobným důvodem k přenosům a záznamům,“ říká vedoucí redakce vážné hudby Petr Veber. Bělohlávek byl prvním dirigentem v historii koncertní série BBC Proms, kterému dokonce umožnili vedení kultovního Posledního večera (Last Night of the Proms), třebaže není jeho mateřštinou angličtina. Úkol mu byl svěřen během let dokonce třikrát.

Další červencové záznamy z BBC Proms na stanici Vltava přinesou koncerty s hudbou Benjamina Brittena a Giuseppe Verdiho. V srpnu to pak bude program gospelů, koncert s orchestrální hudbou ruských autorů a Vivaldiho Čtvero ročních dob v podání extravagantního britského houslisty Nigela Kennedyho. V září se ve vysílání ještě objeví renesanční program sboru Tallis Scholars a nakonec symfonická hudba Franka Zappy a Philipa Glasse.

Záznamy koncertů na stanici Vltava:

15. 7.  | 20.00  Les Siècles – Svěcení jara (z 14. 7.) 
22. 7.  | 20.00  Britten, Lutosławski & Thomas Adés (z 17. 7.)
29. 7.  | 20.00  Viva Verdi! (z 20. 7.)
11. 8.  | 14.15  Sweet Chariot a další gospely  (z 16. 7.)  
17. 8.  | 16.30  Vivaldi - Čtvero ročních dob (z 8. 8.)  
26. 8.  | 20.00  Gubajdulina & Musorgskij (z 13. 8.) 
14. 9.  | 16.30  Tallis Scholars a renesanční hudba (ze 14. 8.) 
24. 9.  | 20.00  Frank Zappa & Philip Glass (z 31. 7.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…