ČRo pozval zakladatele první digitální rozhlasové stanice na světě

11.06.2013 16:50

Ve čtvrtek 13. června 2013 proběhne v budově České televize na Kavčích horách další ročník konference Digimedia. Jedním z hlavních témat bude rozvoj digitálního rozhlasu u nás. O svých plánech promluví provozovatelé rádií a majitelé vysílacích sítí. Pozváni jsou i reprezentanti velkých prodejen s elektronikou.

ČRo pozval zakladatele první digitální rozhlasové stanice na světě
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Hlavním řečníkem rozhlasového bloku bude Jørn Jensen, prezident organizace WorldDMB Forum, která sdružuje více než 80 subjektů z celého světa a zabývá se podporou digitálního rozhlasu. Sám Jørn Jensen založil v roce 1995 vůbec první digitální rozhlasovou stanici na světě: nonstop vysílání vážné hudby NRK Klassisk. Funguje dodnes.

Své dosavadní zkušenosti i budoucí plány představí všichni tři provozovatelé digitálních sítí: Roman Kropáček (RTI CZ), Marcel Procházka (České Radiokomunikace) a Tomáš Řapek (TELEKO).

Pavel Balíček z Českého rozhlasu představí záměry veřejnoprávního média. Diskuse se zúčastní také Svatopluk Janík, jehož SeeJay Radio se stalo držitelem vůbec první digitální rozhlasové licence u nás, a který připravuje druhou stanici. Zjistíme postoje celoplošných rádií ze skupiny Lagardère, za kterou se diskuse zúčastní Miroslav Šimánek. Chybět nebude ani křesťanské Radio Proglas, které pilně využívá všechny formy digitálního šíření. Promluví jeho ředitel Martin Holík.

„Český rozhlas stále směřuje k vlastnímu multiplexu veřejné služby v III. pásmu, kam by umístil většinu svých programů na platformě DAB. K tomu jsou ale nutné legislativní změny, které se pokoušíme iniciovat“, zdůrazňuje Pavel Balíček, vedoucí distribuce signálu Českého rozhlasu.

Jednou z výhod digitalizace je rozšíření nabídky pro běžného posluchače. Kolik stanic ještě český trh unese? Je digitální rozhlas ta pravá cesta ke komunitním médiím? Tyto otázky a další budou řešeny s předsedkyní Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřinou Kalistovou.

Ostrý provoz digitálního rozhlasového vysílání začal v České republice 1. dubna 2011. Nyní je signál dostupný zhruba polovině obyvatel. Multiplexy provozují tři firmy a vysílá v nich celkem 19 stanic, další se objeví v éteru zřejmě na podzim. Na běžných přijímačích vysílání nefunguje, nová digitální rádia se ale dají běžně koupit na internetu a na požádání je do aut montují všichni hlavní výrobci automobilů.

Více informací o konferenci naleznete na http://www.acra-mk.cz/cs/digimedia-konference-o-digitalizaci-tvorbe-a-mediich/

Český rozhlas
MgA. Jakub Čížek
ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…