ČSOB: Čistý zisk ve výši 10,5 miliard korun

14.11.2014 13:33

Hospodářské výsledky skupiny ČSOB za devět měsíců 2014.

ČSOB: Čistý zisk ve výši 10,5 miliard korun
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Hospodářské výsledky skupiny ČSOB za devět měsíců 2014:

• Úvěrové portfolio (bez ČMSS) vzrostlo na 462 mld. Kč (meziročně +7 %)
• Objem vkladů (bez ČMSS, penzijního fondu a repo operací) se zvýšil na 573 mld. Kč (meziročně + 8 %)
• Provozní výnosy poklesly na 23,5 mld. Kč (meziročně -1 %)
• Provozní náklady dosáhly 11,1 mld. Kč (meziročně +1 %)
• Ukazatel nákladů na úvěrové riziko dosáhl 0,13 % (meziročně -0,11 pb)
• Čistý zisk dosáhl 10,5 mld. Kč (meziročně -2 %)
• Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) dosáhla 17,2 % (meziročně -2,3 pb)
• Ukazatel Tier 1 (dle Basel III) činil 17,7 % díky zadržení části čistého zisku za rok 2013 ve výši 6,2 mld. Kč
• Ratingová agentura S&P ohodnotila ČSOB ratingem na stupni „A“ s negativním výhledem
• ČSOB představila společně se svými partnery možnost použití bezkontaktních plateb v automatech městské hromadné dopravy ve dvou regionálních městech (Brno a Liberec)

John Hollows, generální ředitel ČSOB, k výsledkům uvedl: „Výsledek za devět měsíců 2014 potvrdil naši výkonnost v klíčových oblastech, když jsme dokázali vykompenzovat negativní vliv prostředí nízkých úrokových sazeb silným růstem obchodních objemů napříč všemi segmenty. Na druhé straně jsme však, s cílem podpořit další růst, více investovali do IT a zaměstnanců, což způsobilo mírný narůst v nákladech. To spolu s několika pozitivními jednorázovými položkami v roce 2013 způsobilo meziroční pokles zisku.“

Úvěrové portfolio (bez ČMSS) udrželo stabilní růst a dosáhlo 462 mld. Kč (meziročně +7 %) zejména díky hypotékám (meziročně +8 %), korporátním/SME úvěrům (meziročně +5 %) a leasingu (meziročně +15 %). Objem vkladů (bez ČMSS, penzijního fondu a repo operací) vzrostl na 573 mld. Kč (meziročně +8%) díky nárůstu napříč všemi segmenty.

Ukazatel nákladů na úvěrové riziko meziročně klesl na 13 bazických bodů, z 24 bazických bodů, zejména díky stabilnímu makroekonomickému prostředí a díky zlepšující se kvalitě úvěrového portfolia.

Kvůli pozitivním jednorázovým položkám v roce 2013 a negativnímu přecenění derivátů v ALM, které byly jen částečně kompenzovány pokračujícím růstem obchodních objemů, objemů karetních transakcí a investičních produktů, poklesl čistý zisk skupiny ČSOB za devět měsíců 2014 na 10,5 mld. Kč.

Kapitálová přiměřenost skupiny ČSOB (dle Basel III) k 30. září 2014 činila 18,1 % a ukazatel kapitálu (Core) Tier 1 (dle Basel III) pak ke stejnému datu činil 17,7 %. Poměr úvěrů ke vkladům k 30. září 2014 dosáhl 76,5 % a ukazatel čistého stabilního financování pak 137,6 %.

Výkaz zisku a ztráty

Provozní výnosy poklesly meziročně o 1 % na 23,5 mld. Kč, když dobrý výsledek v klíčových obchodních oblastech byl negativně ovlivněn pozitivními jednorázovými položkami z roku 2013 a negativním přeceněním derivátů v ALM. Čistý úrokový výnos zůstal meziročně nezměněn. Bez vlivu dekonsolidace Transformovaného penzijního fondu (TPF) by čistý úrokový výnos vrostl meziročně o 2 %. Nárůst byl tažen hlavně růstem obchodních objemů ve všech segmentech. Čistý výnos z poplatků a provizí poklesl meziročně o 7 %. Bez vlivu dekonsolidace TPF by výnos z poplatků a provizí vzrostl meziročně o 5 %, tažen zejména vyšším objemem poplatků v retailu (karetní poplatky tažené vyšším objemem transakcí a poplatky za správu fondů) a korporátním segmentu (úvěrové poplatky tažené rostoucími obchodními objemy).

Provozní náklady vzrostly meziročně o 1 % na 11,1 mld. Kč, když meziročně mírně vzrostly všeobecné správní náklady i personální náklady, díky vyšším investicím do IT a zaměstnanců s cílem podpořit další růst. Všeobecné správní náklady vzrostly meziročně o 1 %, když vyšší IT investice, byly jen částečně kompenzovány úsporami v poštovném a marketingu. Personální náklady meziročně mírně vzrostly o 2 %. Bez rozpuštění časového rozlišení ve 2. čtvrtletí 2013 by personální náklady vzrostly meziročně o 1 % kvůli roční úpravě mezd a vyššímu počtu zaměstnanců.

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a pohledávek klesly na 478 mil. Kč (meziročně -45 %). Ukazatel nákladů na úvěrové riziko meziročně poklesl na neudržitelných 13 bazických bodů zejména díky stabilnímu ekonomickému prostředí, obezřetné úvěrové politice, které vedly k dobré kvalitě úvěrového portfolia.

Analýza rozvahy

Úvěrové portfolio (bez ČMSS) udrželo stabilní růst a dosáhlo 462,2 mld. Kč (meziročně +8 %) na konci 3. čtvrtletí 2014 hlavně díky hypotékám, korporátním/SME úvěrům a leasingu.

Hypotéky vzrostly meziročně o 8 % na 210,4 mld. Kč díky relativně stabilním cenám nemovitostí, úrokovým sazbám na nové rekordně nízké úrovni a částečně díky refinancování úvěrů ze stavebního spoření. ČSOB poskytla za devět měsíců 2014 více než 18 tisíc nových hypoték v objemu 31,5 mld. Kč, a tak dále posílila svoji vedoucí pozici na trhu v nových prodejích. Portfolio úvěrů ze stavebního spoření zůstalo meziročně beze změny na 67,1 mld. Kč, zatímco trh poklesl o 4 %.

Ve spotřebitelském financování se ČSOB podařilo lehce zvýšit tržní podíl na stagnujícím trhu a objem úvěrů dosáhl 19,4 mld. Kč. Spotřebitelské úvěry se slevou na úrokové sazbě v druhé půlce splácení, pomohly udržet silné prodeje i během slabších letních měsíců.

Objem úvěrů malým a středním podnikům (zahrnují také municipality a bytová družstva) pokračoval v růstu, který byl tažen, v souladu s naší strategií, růstem úvěrů středně velkým a malým podnikům bez zhoršení rizikového profilu. Objem úvěrů meziročně vzrostl na 77,8 mld. Kč (meziročně +4 %). ČSOB Leasing potvrdil svoji vedoucí pozici na trhu. Objemy zůstatků vzrostly meziročně o 15 % na 25,9 mld. Kč a růst byl tažen financováním strojů a vybavení. Navíc byly prodeje podpořeny i aktivitami v oblasti křížového prodeje v korporátním/SME segmentu a dále také v retailovém segmentu především ve prospěch leasingu a financování prodejů aktiv. Objemy korporátních úvěrů meziročně vzrostly o 5 % na 124,5 mld. Kč díky nárůstu klasických úvěrů. Obory, ve kterých vzrostly úvěry meziročně nejvíce, byly energetika, telekomunikace a maloobchodní prodej. Meziroční pokles ve specializovaném financování byl způsoben mimořádnou splátkou velkého akvizičního úvěru.

Objem vkladů (bez ČMSS, penzijního fondu a repo operací) vzrostl na 573,1 mld. Kč díky nárůstu napříč segmenty.

Z klientských vkladů vykázaly běžné účty nejvyšší meziroční nárůst, o 12 %. Spořicí účty narostly o 4 %, zatímco termínované vklady klesly meziročně o 16 %, ale z mnohem menší základny v porovnání se zbývajícími dvěma kategoriemi. Objemy stavebního spoření nadále mírně klesaly na 82,3 mld. Kč, (meziročně -1 %) nicméně rychlost poklesu se zpomalila. 13% meziroční růst penzijního fondu na 35,8 mld. Kč byl způsoben dobrou výkonností a nárůstem průměrného měsíčního příspěvku.

Skupina ČSOB si udržuje pozici jedničky na trhu fondů. Aktiva pod správou meziročně vzrostla o 12 % na 130,1 mld. Kč, z toho aktiva v zajištěných fondech a ostatních podílových fondech se zvýšila dohromady meziročně o 22 % především díky posledně zmíněnému. Klienti nadále vyhledávají alternativní investice k vkladovým produktům, což je vidět již déle než jeden rok. Ve 3. čtvrtletí 2014 byly nové prodeje podílových fondů nadprůměrné díky zesplatněným podílovým fondům.

Řízení rizik

Ukazatel kapitálu Tier 1 (dle Basel III) dosáhl k 30. září 2014 hodnoty 17,7 % v porovnání s 16,1 % (dle Basel II) k 30. září 2013 částečně díky zadržení části čistého zisku rok 2013 ve výši 6,2 mld. Kč.

Likvidita skupiny ČSOB zůstává i nadále na velmi vysoké úrovni: poměr úvěrů ke vkladům byl na 76,5 % k 30. září 2014 oproti 77,5 % k 30. září 2013.

Podíl úvěrů po splatnosti (tj. více než 90 dnů po splatnosti) k 30. září 2014 klesl na 4,5 % hrubého objemu úvěrů. Ukazatel nákladů na úvěrové riziko (credit cost ratio, CCR) dosáhl za 3. čtvrtletí 2014 výše 0,13 % oproti 0,24 % za stejné období roku 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…