ČSOB: Index očekávání firem má - 11,5 bodu

12.01.2014 15:52

České společnosti se bojí poklesu poptávky, v dlouhém výhledu ale zůstávají optimistické.

ČSOB: Index očekávání firem má - 11,5 bodu
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Výhledy českých firem na následující tři měsíce jsou mírně pesimistické. Ukazuje to Index očekávání firem, jehož hodnota se ve čtvrtém kvartálu roku 2013 propadla o téměř 18 bodů na hodnotu - 11,5 bodu. Na propadu se nepochybně podepsaly dvě události, k nimž došlo krátce před sběrem dat: překvapivě špatný výsledek prvního odhadu HDP za 3Q 2013* a znehodnocení koruny ČNB. Unikátní výzkum ČSOB mezi středními a malými firmami zjistil, že daleko více společností se v nadcházejícím roce bojí poklesu poptávky. V rámci šetření byly sledovány také plánované změny zaměstnanecké politiky, vliv intervence ČNB na podnikání a čerpání dotací.  

Celkovou hodnotu Indexu očekávání firem tvoří odhad vývoje poptávky, objemu investic a plánované změny v podnikání. „Průzkum ukázal, že zvýšení poptávky v následujících třech měsících očekává pouze 31 % firem, což je o 20 procentních bodů méně než v minulém kvartálu. Většina firem naopak očekává její snížení. Pesimističtější očekávání českých manažerů a podnikatelů mohla být do určité míry dána jak v té době zveřejněnými slabšími čísly naší ekonomiky, tak překvapivou intervencí ČNB proti koruně,“ komentuje zjištění Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB a dodává: „Strategické postoje k budoucnosti firmy se však příliš nemění. Stejně jako v minulém kvartálu, přibližně dvě třetiny firem uvedly, že plánují podnikání zachovat ve stávajícím rozsahu, 19 % chce podnikání rozšířit a jen 10 % omezit či úplně ukončit. Zhruba polovina podniků přitom plánuje snížit své investice.“ Dobrou zprávou také zůstává, že v delším pohledu na budoucnost své firmy je 66 % podnikatelů optimistických. 

Dalším vzkazem, který podnikatelé prostřednictvím průzkumu posílají české ekonomice, je fakt, že se většina z nich nechystá v příštím roce propouštět ale ani nabírat nové zaměstnance. „Svůj záměr rozdat výpovědi potvrdilo jen 7 % firem. Naopak zvyšovat počty svých zaměstnanců plánuje dvojnásobný počet společností. Nejedná se však o radikální změny,“ vysvětluje současný přístup vedení podniků k zaměstnanecké politice Petr Manda. Polovina firem přitom neočekává v příštím roce žádnou změnu ve výši mezd. Naopak zvyšovat mzdy nad predikovanou míru inflace se rozhodlo 15 % společností.

* Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy klesl ve 3. čtvrtletí 2013 podle předběžného odhadu meziročně o 1,6 % (ve 2 čtvrtletí -1,3 %) a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 % (předtím +0,6 %).

Víc než polovina firem (57 %) potvrdila, že oslabení koruny poškodí jejich podnikání. Naopak názor, že oslabení koruny podnikání pomůže, zastává pouhá desetina z nich. Téměř třetina přitom předpokládá, že zásah ČNB nebude mít na jejich podnikání žádný vliv. „Exportní firmy hodnotí intervenci většinou pozitivně (55 %). Naopak negativně hodnotí intervenci importéři (71 %) a firmy orientované na domácí trh (58 %),“ dodává Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB.

Index optimismu firem zjistil, že naprostá většina z dotazovaných (87 %) nečerpala v posledních třech letech žádnou dotaci. Pokud je již firma do dotačního programu zapojena, pak se jedná nejčastěji o státní dotace (10 %) nebo peníze z Evropské unie (7 %). „Přesto se ale ukazuje, že zájem o dotace mezi českými firmami roste. V tomto roce se o ně chce ucházet už 18 % společností. Nejčastějším plánovaným využitím by byla oblast rozvoje lidských zdrojů. Konkrétně se jedná např. o vytváření pracovních míst či zvyšování kvalifikace zaměstnanců. Nedílnou součástí nabídky služeb pro firemní klientelu je již několik let naše velice úspěšné poradenské ČSOB EU Centrum, na které se mohou naši klienti s důvěrou obracet při svých úvahách o využití evropských a státních dotací,“ uzavírá Petr Manda.

Průzkum pro Index optimismu firem probíhal mezi 503 středními a malými společnostmi napříč obory podnikání. Výsledný index je součtem pozitivních a negativních očekávání firem a může nabývat hodnot od -100 do +100 bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…