ČSOB: Nenechte se napálit při nakupování v exotických destinacích

04.01.2014 15:03

Víte, jaké finty používají indičtí obchodníci? Chystáte se na dovolenou do Thajska a vaše banka nenabízí thajskou měnu? Za co nejvíce utrácejí Češi v Turecku nebo Austrálii? Odpovědi, ale také rady a tipy týkající se odlišností při placení se dozvíte ve druhém díle seriálu S bankou na cestách. Opět ho pro vás připravili experti ČSOB ve spolupráci se známými cestovateli.

ČSOB: Nenechte se napálit při nakupování v exotických destinacích
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

„Ve všech zmíněných zemích utráceli Češi nejvíce za ubytování, dopravu a nákupy, ale registrujeme určité odlišnosti nákupů v jednotlivých státech. Např. v Austrálii zaznamenáváme více útrat než jinde za pronájem automobilů, v Thajsku za krejčovské služby a v Turecku naši klienti více platí za šperky a dětské oblečení,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB. „Bezhotovostní platby jsou užitečnou službou, ale při cestách do zahraničí bychom – zvlášť v méně rozvinutých zemích – neměli zapomínat ani na hotovost pro případ, že vám maloobchodníci či taxikáři použití karty neumožní,“ dodává Peter Demjanovič.

Mentalita obchodníků v exotických zemích, především v Asii, se od nákupních a prodejních zvyklostí, na něž jsme zvyklí z Evropy, výrazně liší. Týká se to nejen osobního kontaktu s prodejcem, ale také použití bankomatu nebo výměny peněz. Podle cestovatelů se situace za poslední roky sice výrazně zlepšila, ale i přesto je potřeba mít se při placení na pozoru. „Po každé hotovostní transakci nebo výměně peněz si nezapomeňte bankovky přepočítat. Při výběru z bankomatu zase zkontrolujte zařízení, a pokud se vám bude zdát podezřelé, raději zkuste najít jiný přístroj,“ radí Peter Demjanovič.

Při žádné cestě do zahraničí by se nemělo zapomínat na cestovní pojištění a na pojištění ztráty či krádeže platební karty, které obvykle bývá součástí karty, ale nemusí to být pravidlem. Pokud vyrážíte na dovolenou nejenom do exotických zemí, neměli byste zapomínat také na zdravotní pojištění. Léčebné výlohy nebo pojištění odpovědnosti za škody na zdraví a majetku jsou součástí některých platebních karet a mohou se vztahovat i na rodinné příslušníky majitele.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…