ČSOB: Stále více Čechů si půjčuje bez úroku

25.07.2013 14:16

Ekonomická krize donutila Čechy více přemýšlet o svých útratách. Proto i když si půjčují, hledají způsob, jak to udělat co nejlevněji. Díky tomu se stále větší oblibě těší kreditní karty.

ČSOB: Stále více Čechů si půjčuje bez úroku
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Jen v letošním prvním čtvrtletí bylo v ČR vydáno 2,2 milionu nových „půjček v plastu“, což je víc než za celý loňský rok*. Stále více klientů přitom využívá bezúročné období na kartě, které umožňuje půjčit si při včasné splátce zdarma. ČSOB od 1. srpna přichází s rozšířenou nabídkou kreditních karet s bezkontaktní funkcí a odměnou pro klienty.

Lidé začali v poslední době šetřit na výdajích za oblečení a volný čas, naopak si připlácejí za bydlení a potraviny. Pečlivěji také zvažují možný úvěr a lépe se naučili používat kreditní karty. „Češi začínají objevovat pravou podstatu kreditních karet. Svědčí o tom snižující se počet výběrů z bankomatů a rostoucí počet plateb u obchodníků,“ konstatuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Majitelé kreditních karet se dělí do dvou skupin. Pro část klientů kreditní karta stále ještě představuje finanční rezervu pro neočekávané situace. Druhá skupina se již kartu naučila využívat i k placení menších částek. Přispěla k tomu i technologie bezkontaktních plateb. „Bezkontaktní karty klienti používají výrazně častěji pro nižší částky, kde dříve využívali výhradně hotovost,“ říká Jana Opršalová, výkonná manažerka útvaru Platební komfort a služby ČSOB.

Rok od roku také roste podíl těch, kteří se naučili kreditní kartu využívat efektivně – splácejí v bezúročném období a půjčují si vlastně zdarma. „Každý desátý držitel karty má nastavenou automatickou splátku svých měsíčních útrat na kreditní kartě z prostředků na běžném účtu. Nejčastěji naši klienti využívají kreditní kartu při nákupu potravin v supermarketech a na čerpacích stanicích a díky bezkontaktní technologii ji lidé využívají i k placení menších nákupů,“ doplňuje Jana Opršalová.

* Sdružení pro bankovní karty ČR

Od srpna ČSOB vylepšuje svou nabídku kreditních karet a může tak klientovi přinést i celou řadu dalších výhod. Při aktivním používání kreditní karty banka klientovi vrátí zpět 1 % z každého nákupu a odpustí poplatek za kartu při útratě vyšší než 5 tisíc Kč. Podle typu karty pak může její majitel využít i asistenční služby nebo nadstandardní cestovní pojištění pro celou rodinu. Při nákupech zboží u obchodníků klient také zdarma získá prodlouženou záruční lhůtu o jeden rok a pojištění zakoupeného zboží. „Tato služba se hodí například v situaci, kdy si na kreditní kartu koupíte nový notebook a ten vám někdo ukradne. Nebo když děti při hře omylem zavadí o novou televizi a poškodí ji,“ vysvětluje Jana Opršalová.

Reprezentativní příklad ČSOB Kreditní karty World:

Při celkové výši úvěru 20 000 Kč a době splácení 12 měsíců je úroková sazba 19,9 %, RPSN 30,1 %, měsíční splátka 1 909 Kč a celková částka splatná klientem 22 912 Kč. Měsíční poplatek za služby spojené s embosovanou kreditní kartou činí 50 Kč. Měsíční poplatek za papírový výpis je 13 Kč. Jedná se o reprezentativní příklad, pro který platí, že klient již je majitelem běžného účtu v některé bance, smlouva je uzavřena 25. den v měsíci, ve stejný den klient vyčerpá úvěr v plné výši a splatí jej ve 12 stejných měsíčních splátkách. První splátku uhradí 25. den následujícího měsíce a splácení úvěru probíhá vždy k 25. dni v měsíci. Skutečná výše měsíční splátky se bude odvíjet od částky, kterou v jednotlivých měsících klient skutečně vyčerpá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…