ČSOB: Výhledy pekařů jsou příznivé, očekávají mírný nárůst tržeb

19.01.2014 15:03

Prodej základního pečiva trvale klesá, spotřebitelé žádají čerstvost a nakupují menší balení či gramáž. Současně roste odbyt jemného pečiva a zájem o regionální výrobky.

ČSOB: Výhledy pekařů jsou příznivé, očekávají mírný nárůst tržeb
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Pekaři se shodují na tom, že trh je v současnosti rozmanitý, a očekávají zlepšení své ekonomické situace. To jsou výsledky analýzy pekárenského odvětví v rámci ČSOB Indexu očekávání (malých a středních) firem.

Podle ČSOB v pekárenském odvětví převládají optimistické vyhlídky. Navzdory dlouhotrvajícímu poklesu tržeb a spotřeby základního pečiva, především chleba (z 60,6 kg na osobu v roce 1994 na 41,3 kg v roce 2012), většina pekařů věří v oživení segmentu. „Snížení spotřeby nemusí být důsledkem snížení kupní síly, nýbrž toho, že se spotřebitelé chovají racionálněji a nakupují menší balení či gramáž,“ upřesňuje Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB, a pokračuje: „Pozitivní je, že i přes dlouhodobý pokles tržeb hlásí už nyní některé firmy jejich meziroční nárůst."

Analyzovat trendy v pekárenství není jednoduché, ovlivňuje je řada faktorů jako sezónnost, změna životního stylu obyvatel, ceny obilnin na komoditní burze nebo chování řetězců, které prodávají dvě třetiny pečiva. Mezi spotřebou základních pekárenských výrobků a životní úrovní obyvatel existuje vazba – pokud mají lidé více peněz, přestávají je kupovat, a to i z důvodu častějších návštěv restaurací a omezování „úsporných svačin“. Výrobci pečiva vidí příležitost v rostoucím zájmu spotřebitelů, ale i řetězců o regionální výrobky, a naopak za rizikový faktor považují zvyšování podílu zmrazených potravin.

Přestože některé podniky už v návrat ke „zlatým rokům“, jež byly před rokem 2008, nevěří, jiné vnímají budoucnost příznivě. Pavel Meduna, který je odpovědný za prodej pečiva v Globusu, k tomu dodává: „Prodává se více než vloni, obzvláště sezónního zboží. Lidé jsou ochotni za pečivo utrácet. Situace bude lepší, tím jsem si stoprocentně jist.“

Kvartální průzkum ČSOB Index očekávání firem probíhá mezi 500 středními a malými firmami napříč obory s cílem zjistit jejich sentiment v podnikání. Součástí průzkumu je analýza vybraného, tzv. indikativního oboru, na němž lze ilustrovat chování domácností. Ve druhé vlně průzkumu bylo zkoumáno pekárenství, následovat budou další obory jako například kadeřnictví nebo autoservisy.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…