ČSSD hrozí soudní zákaz kandidovat v komunálních volbách v Praze

05.08.2014 23:49

Po zveřejnění problémů při sestavení kandidátní listiny pro volby do Zastupitelstva městské části Praha 11 čelí ČSSD dalšímu problému s komunální kandidátkou. Tentokrát se k soudu obrátila členka stranické organizace v Praze 12, která upozorňuje na machinace při sestavení listiny pro volby ve dvanácté pražské městské části….

ČSSD hrozí soudní zákaz kandidovat v komunálních volbách v Praze
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Dnešního dne (31. 7.) byl u Obvodního soudu pro Prahu 1 podán návrh na nařízení předběžného opatření zákazu registrace kandidátní listiny ČSSD pro volby do Zastupitelstva městské části Praha 12. Návrh podala jedna ze členek Místní organizace ČSSD Praha 12, které se nelíbil netransparentní postup při sestavení kandidátní listiny ČSSD pro podzimní komunální volby. V návrhu kandidátní listiny totiž chyběl jeden z kandidátů, navržených právě na jednání místní buňky ČSSD v Praze 12, kterého z návrhu vyřadil předseda Výboru sdružení místních organizací ČSSD v Praze 12 Jan Marhoul, který sám sebe nominoval na pozici lídra kandidátky. Někteří z potenciálních kandidátů, kteří jsou dnes členy Zastupitelstva městské části Praha 12, nebyli ani navrženi, patrně z obavy některých funkcionářů ČSSD z možné konkurence uvnitř strany.

O kandidátce pro komunální volby v dvanácté pražské městské části se fakticky rozhodlo za zavřenými dveřmi, členové Výboru sdružení místních organizací ČSSD Praha 12 rozhodli sami o sobě, protože řada z nich je také na kandidátce. Je pak jasné, že když se kandidátka namísto veřejně přístupných konferencí schvaluje jen za zavřenými dveřmi stranických sekretariátů, vyvolává to pocit manipulace a podezřelého rozhodování, o kterém navíc nejsou ani hodnocení kandidáti informováni. Návrh kandidátky zpracovaný Janem Marhoulem pak byl odsouhlasen i na jednání Sdružení místních organizací dne 11.06.2014, a to beze změn, bez řádné diskuse nad jednotlivými kandidáty.

Podle volebního řádu mají stranické orgány sestavující kandidátní listiny povinnost sestavit pořadí kandidátů dle hodnocení podle splnění stanovených kritérií. Při sestavení pořadí má být zohledněna dosavadní práce kandidátů, jejich odbornost, potřeba pokrytí funkcí v zastupitelstvu, územní zastoupení. Zvláště pak má být kladen důraz na zastoupení žen a mladých členů ČSSD na konečném pořadí stranické kandidátky. Tento postup nebyl dodržen, pořadí kandidátů vytvořil sám Jan Marhoul, členy Výboru sdružení místních organizací ČSSD Praha 12 s ním jen seznámil a poté byl návrh odsouhlasen. Žádné hodnocení kandidátů nebylo předloženo.

Podle volebního řádu také platí, že nelze řádně navržené kandidáty z návrhu listiny vyřadit. Každý kandidát musí být hodnocen a musí mu být přiděleno pořadí na kandidátní listině. Postup Jana Marhoula, kterým jednoho z kandidátů, a to Vladimíra Vaňka, z návrhu listiny vyřadil, byl diskriminační. Takový postup ale Stanovy ČSSD zakazují. Kandidát Vaněk se obrátil se stížností na kontrolní komisi ČSSD Praha 12, současně ale také na Ústřední kontrolní komisi, a to dopisem z 30.06.2014. S žádostí o nápravu se obrátil i na předsedu ČSSD Sobotku a  jmenovitě i předsedu Ústřední kontrolní komise Mynáře. Do dnešního dne nikdo z vedení strany na stížnost kandidáta Vaňka proti porušení vnitrostranických norem ČSSD při sestavení kandidátky  nereagoval. I proto byl podán návrh k soudu.

Návrh na nařízení předběžného opatření má za cíl dosáhnout nápravy, tedy opravy kandidátní listiny a nového sestavení pořadí kandidátů včetně doplnění kandidáta Vaňka. Soud by měl dle návrhu zakázat ČSSD podat k registraci kandidátku pro komunální volby do Zastupitelstva městské části Praha 12, v případě jejího podání zakázat její registraci ze strany Úřadu městské části Praha 12, a to až do doby právní moci rozhodnutí ve věci samé.

V současné době je u soudu podána celá řada žalob, protože problémy v ČSSD jsou nejen se sestavováním kandidátek. V ČSSD se hromadně vylučují členové, ruší se stranické buňky se stoletou tradicí, porušují se práva členů. Pokud si někdo dovolí říci nahlas a třeba veřejně svůj názor, je za to vyloučen ze strany. Toto vše jsou problémy, které se uvnitř strany dlouhodobě neřeší, členové se nedovolají ochrany ani u kontrolních orgánů, které jsou mnohdy nečinné, a proto jim nezbývá než se obracet na soudy. Zákon takový postup umožňuje a totéž potvrdil i Ústavní soud. Vnitrostranické referendum ČSSD současné problémy strany neřeší, problémem ČSSD je slabé ústřední vedení strany, struktury ČSSD jsou tak ovládány stranickými šéfy z jednotlivých regionů, s vazbami na funkcionáře v hejtmanstvích ovládaných ČSSD.

Žalobkyni nejde o konkrétní místo na kandidátce. Ona sama na kandidátce uvedena není. Nedodržování demokratických principů a pravidel pro sestavení kandidátek však znamená, že na listinu se pak mohou dostávat předem určení kandidáti, kteří po svém zvolení mohou být někomu zavázáni a plnit zadané úkoly, ne svoji vůli ve prospěch občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…