ČSSZ: E-neschopenky mohou lékaři využít i při nařízení karantény

08.03.2020 14:19

Česká správa sociálního zabezpečení upozorňuje, že eNeschopenky spuštěné od 1. 1. 2020 mohou dle stanoviska MPSV a ČSSZ lékaři za současné epidemiologické situace využít i při nařízení karantény.

ČSSZ: E-neschopenky mohou lékaři využít i při nařízení karantény
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

ČSSZ oslovila dopisem zástupce poskytovatelů zdravotních služeb s pokyny, že za současné mimořádné situace lze eNeschopenku vystavit i bez fyzické přítomnosti pacienta v ordinaci, a to i v případě, že důvodem jejího vystavení není konkrétní zdravotní stav pacienta, ale nařízení karantény. V takovém případě platí všechna pravidla pro eNeschopenku, včetně těch, která jsou z preventivních důvodů důležitá – pacient nemusí zaměstnavateli doručovat žádný papírový tiskopis, všechny informace zaměstnavatel obdrží od ČSSZ standardní elektronickou formou atd.

Z výše uvedeného však zároveň vyplývá, že v případě úmyslu zaměstnavatele provést u konkrétního zaměstnance kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce je třeba obrátit se nejprve na příslušného ošetřujícího lékaře, případně na příslušnou OSSZ, a ověřit, zda je provedení kontroly u konkrétního zaměstnance na místě (nejedná-li se kupř. právě o karanténní opatření).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…