ČSÚ: Čechů s internetem v mobilu rychle přibývá

21.11.2016 21:48

K internetu je připojeno už 77 % Čechů. 41 % sleduje webové stránky prostřednictvím mobilu. Nejčastěji na internetu čteme on-line zprávy a konzumujeme audiovizuální obsah. Stále více osob má také profil na sociálních sítích.

ČSÚ: Čechů s internetem v mobilu rychle přibývá
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Jak vyplývá z letošního šetření ČSÚ, alespoň jednou týdně se k internetu připojuje 73 % osob. To je o 15 procentních bodů více než před pěti lety. Strmě narůstá počet uživatelů, kteří se k síti připojují mobilními telefony. Aktuálně tak činí 41 % lidí, což je skoro čtyřikrát více než v roce 2012, říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Data nebo Wi-Fi v mobilu využívá 45 % mužů a 38 % žen. Z hlediska dosaženého vzdělání se na mobilní síť připojují hlavně vysokoškoláci, z hlediska povolání pak zejména řídící pracovníci, specialisté, techničtí a odborní pracovníci.“

Drtivá většina uživatelů se na internetu baví. „Nejčastěji se věnujeme čtení on-line zpravodajství, sledování videí, poslechu hudby nebo počítačovým hrám. 54 % uživatelů internetu starších 16 let používá sociální sítě,“ uvádí Daniel Böhm z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ. K nejaktivnějším uživatelům internetu patří osoby ve věku 16 až 24 let.

Na internetu nakupuje 44 % osob. Letos poprvé však bylo mezi zákazníky e-shopů více žen než mužů. Zatímco v roce 2010 lidé nakupovali on-line hlavně elektroniku a elektrospotřebiče, v posledních letech rostou nákupy běžného spotřebního zboží – potravin, drogerie, léků a vitamínů. V oblasti služeb nakupují Češi na internetu zejména vstupenky na kulturní akce. Od roku 2010 významně vzrostl internetový prodej ubytování, letenek a jízdenek.

Více než polovina nakupujících na internetu si nechává posílat zboží na dobírku. 41 % provádí platby prostřednictvím internetového bankovnictví. Při osobním odběru platí za své objednávky 29 % kupujících. A platební kartu používá 18 % nakupujících on-line.

Počítačem jsou vybaveny tři čtvrtiny tuzemských domácností. Čím dál více ale upřednostňují přenosná zařízení. „Zatímco v roce 2010 vlastnila většina domácností stolní počítač, aktuálně má 55 % z nich notebook a 20 % tablet. Stolní počítače využívá už jen 40 % domácností,“ vysvětluje Lenka Weichetová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ. Přibývá také domácností, které vlastní více zařízení. Zatímco třetina domácností má jeden počítač, pětina vlastní dva počítače a 17 % domácností dokonce tři a více počítačů. Tento nárůst se ale dosud nepromítl do života 24 % domácností, které počítač nemají. Jde především o nízkopříjmové domácnosti a starší osoby. Počítač má jen třetina domácností důchodců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…