ČSÚ: Česko uděluje méně státních občanství než jiné země EU

27.02.2016 20:47

V roce 2014 udělila Česká republika nejvíce státních občanství od začátku tisíciletí. Získalo jej 5 114 cizinců. Ve srovnání s Evropou však dlouhodobě patříme k zemím, které vykazují nejnižší počty udělených státních občanství. Jsme až na 24. místě žebříčku EU28. Např. srovnatelné Portugalsko udílí 6krát více občanství, Německo až 53krát více.

ČSÚ: Česko uděluje méně státních občanství než jiné země EU
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziročně se počet udělených státních občanství zdvojnásobil. Tento nárůst je dán novou právní úpravou, která vešla v účinnost 1. ledna 2014. Mezi cizinci, kteří v roce 2014 získali status občana ČR, převažovali Ukrajinci (40,6 %), Slováci (11,2 %), Rusové (9,1 %), Rumuni (9,1 %) a Vietnamci (5,8 %). „Od roku 1999 bylo státní občanství uděleno 54 608 cizincům. Téměř z poloviny se jednalo o osoby ze Slovenska, z 15 % pak o bývalé občany Ukrajiny. Žádná z ostatních zemí nepřekročila 4% podíl,“ uvádí Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

K 31. 12. 2014 legálně pobývalo na našem území 451 923 cizinců, z toho většina (55,6 %) na základě povolení k trvalému pobytu. „Počet cizinců v Česku se zvyšuje od roku 2004, kdy jsme vstoupili do EU. Nejvíce se jich přistěhovalo do roku 2008. Poté nastal mírný pokles, resp. krátká stagnace. Až v roce 2013 byl překonán stav roku 2009. Další rychlejší růst je patrný z vývoje posledních dvou let. Stále také platí, že jsme cílovou zemí hlavně pro pracovní migraci,“ konstatuje Daniel Chytil z ČSÚ s tím, že nejvýznamnější nárůst počtu cizinců je spojen s obdobím hospodářského růstu. Naopak krize se projevila na snížení počtu příchozích cizinců zejména ze třetích zemí. Ti dosáhli početního maxima v roce 2009 a od té doby se jejich počty snižují. Týká se to ale jen některých státních příslušností. Konkrétně osob z Ukrajiny, Moldavska, Mongolska a Vietnamu. Naopak roste počet cizinců z Ruska.

Žadatelů o mezinárodní ochranu od roku 2014 přibývá, v roce 2015 jich bylo 1 525. Nicméně před patnácti lety žádalo o uprchlický azyl 12krát více osob než v minulém roce. K zemím, z nichž žadatelé nejčastěji pocházejí, patří Ukrajina, Sýrie a Kuba. Azylanti, kterým již byl udělen uprchlický azyl, tvořili v roce 2014 jen 0,6 % cizinců na našem území. Nejčastěji pocházejí z Ruska, Afghánistánu a Běloruska, v případě doplňkové ochrany ze Sýrie.

S migrací roste i počet cizinců, kteří se vzdělávají na tuzemských školách. Vysoké školy v Česku navštěvovalo v roce 2014 41,2 tisíc cizinců, což je cca 12 % všech posluchačů. Jedná se zejména o studenty ze Slovenska, Ruska, Ukrajiny a Kazachstánu. Podíl dětí cizinců v mateřských, základních a středních školách je 2%.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…