ČSÚ: Český průmysl má za sebou úspěšný rok

06.02.2015 13:00

V závěru roku 2014 dosáhla průmyslová produkce úrovně hodnot před začátkem ekonomické krize v roce 2008. Nových průmyslových zakázek, především ze zahraničí, přibylo nejvíce za poslední čtyři roky. Tradičním tahounem českého průmyslu zůstává výroba automobilů, naopak dlouhodobě klesá odvětví těžby a dobývání.

ČSÚ: Český průmysl má za sebou úspěšný rok
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Oživování českého průmyslu začalo již v polovině roku 2013 a v roce 2014 tento trend pokračoval, ačkoliv meziroční tempo růstu v průběhu roku postupně zpomalovalo. V 1. pololetí 2014 byla průmyslová produkce meziročně vyšší o 6,2 %, ve 2. pololetí se již projevila vyšší srovnávací základna předchozího roku a průmyslová produkce vzrostla o 3,5 %. Meziroční růst byl zaznamenán ve všech měsících kromě srpna, ovlivněného posunem letních dovolených, a listopadu, který měl menší počet pracovních dnů.

„Oproti průměrnému měsíci roku 2010 byla v roce 2014 průmyslová produkce o 10,0 % vyšší a v listopadu a prosinci dosáhla dokonce předkrizové úrovně,“ upřesňuje Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. Průmyslová produkce byla v prosinci 2014 oproti průměru roku 2010 o 13,0 % vyšší (po sezónním očištění), což již dokonce předčilo výsledky z počátku roku 2008.

Stále více nových zakázek

„S výjimkou výroby oděvů vzrostla v roce 2014 hodnota nových průmyslových zakázek meziročně ve všech vybraných odvětvích průmyslu. Tempo růstu během roku sice postupně klesalo, ale meziroční nárůst o 12,1 % je nejlepším výsledkem od roku 2010,“ dodává V. Doležalová. Více nových zakázek oproti roku 2013 přibylo ze zahraničí, a to 12,9 %, z tuzemska jich bylo více o 10,5 %.

Fakt, že český průmysl roste zejména díky zahraniční poptávce, potvrzuje i růst tržeb z průmyslové činnosti. Ty vykázaly meziroční růst o 8,4 %, zatímco tržby z přímého vývozu průmyslových podniků meziročně vzrostly o 15,9 %.

Daří se výrobě automobilů, těžba a dobývání klesá

Tradiční tahoun českého průmyslu, výroba motorových vozidel (kromě motocyklů), přívěsů a návěsů, připsal meziročně 13 % a k růstu celého průmyslu přispěl téměř polovinou. Hodnota nových zakázek v tomto odvětví se meziročně zvýšila o 20,3 %. Dlouhodobě se nedaří odvětví těžby a dobývání, které je i nadále v poklesu. Oproti roku 2013 se jeho produkce snížila o 2,8 % a proti roku 2010 dokonce o 16,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…