ČSÚ: Český trh práce loni trhal rekordy

11.03.2016 10:21

Loňský rok byl z pohledu trhu práce v mnoha ohledech rekordní. Zaměstnanost dosáhla vysoké úrovně 70,8 %. Nezaměstnanost byla jednou z nejnižších v EU. Rostly počty zaměstnanců i průměrné mzdy.

ČSÚ: Český trh práce loni trhal rekordy
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Pozitivní trend potvrdilo 4. čtvrtletí 2015, kdy průměrná hrubá měsíční mzda činila 28 152 Kč, tj. o 1 046 Kč víc než v tomtéž období roku 2014. Spotřebitelské ceny vzrostly pouze o 0,1 %, mzda se tak reálně zvýšila o 3,8 %. Za celý loňský rok dosáhla průměrná mzda výše 26 467 Kč, což je meziročně o 860 Kč víc. „Díky tomu, že nominální růst průměrné mzdy byl provázen nízkou mírou inflace, výrazně se zvýšila reálná kupní síla mezd. Spotřebitelské ceny se zvedly o 0,3 %, takže výdělky se reálně zvýšily o 3,1 %. To je nejvíce od roku 2007,“ vysvětluje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců se v loňském 4. čtvrtletí zvýšil o 1,8 %. Počet volných pracovních míst hlášených na Úřadu práce přesáhl už ve 3. čtvrtletí stotisícovou hranici. „Právě stoupající poptávka po pracovních silách byla jedním z faktorů, který ovlivnil růst výdělků. V některých oblastech, především u řemeslníků, totiž dochází k nedostatku pracovních sil,“ poznamenává Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. Růst průměrné mzdy se ve 4. čtvrtletí 2015 nejvýznamněji projevil ve Středočeském, Plzeňském, Ústeckém a Karlovarském kraji. Zaměstnanců nejvíce přibylo v Olomouckém kraji a v Praze.

Odlišnosti lze najít nejen mezi regiony, ale i jednotlivými oblastmi ekonomiky. Zatímco těžbu a dobývání nebo zemědělství, lesnictví a rybářství poznamenává propouštění zaměstnanců a pokles mezd, zpracovatelský průmysl je v dobré kondici. Dominuje mu automobilový průmysl, výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení a výroba pryžových a plastových výrobků. V sektoru služeb rostly pozemní doprava i informační činnosti. Daří se také agenturám práce a výdělky značně narostly například i zaměstnancům heren, kasin a sázkových kanceláří.

V loňském roce se mimo jiné stíral rozdíl mezi chudými a bohatými odvětvími. I když jsou mzdy v informačních a komunikačních činnostech, peněžnictví a pojišťovnictví stále vysoké, meziroční růst byl podprůměrný. „Naopak nejrychleji rostly nejnižší průměrné mzdy, a to v ubytování, stravování a pohostinství (o 6,6 %) a v administrativních a podpůrných činnostech (o 4,0 %),“ upřesňuje Dalibor Holý z ČSÚ.

Více informací naleznete v právě vydané Rychlé informaci a analýze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…