ČSÚ: Dovoz rostl v říjnu rychleji než vývoz

08.12.2017 19:28

Podle předběžných údajů skončila v říjnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 9,7 mld. Kč, který byl meziročně o 5,0 mld. Kč nižší.

ČSÚ: Dovoz rostl v říjnu rychleji než vývoz
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkovou bilanci v národním pojetí1) nepříznivě ovlivnilo zejména prohloubení pasiva bilance se základními kovy o 3,0 mld. Kč, počítači, elektronickými a optickými přístroji o 2,8 mld. Kč, ropou a zemním plynem o 2,4 mld. Kč a základními farmaceutickými výrobky a přípravky o 1,4 mld. Kč.

Příznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně vyšší přebytek bilance obchodu s ostatními dopravními a přepravními prostředky o 3,5 mld. Kč a motorovými vozidly o 2,3 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v říjnu přebytkem 55,2 mld. Kč a byla tak meziročně o 3,0 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 8,1 mld. Kč na 43,9 mld. Kč.

Oproti září 2017 se po sezónním očištění v národním pojetí zvýšil vývoz o 0,7 % a dovoz o 2,2 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 0,1 % a dovozu o 0,5 %.

V porovnání se stejným měsícem roku 2016 vzrostl vývoz o 9,8 % (na 312,6 mld. Kč) a dovoz o 12,2 % (na 302,9 mld. Kč).

V lednu až říjnu 2017 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 144,7 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 19,0 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 6,4 % a dovoz o 7,5 %.

Další informace o zahraničním obchodu v národním pojetí ZDE.

Informace o pohybu zboží přes hranice

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí2) se v říjnu 2017 v běžných cenách meziročně zvýšil vývoz o 11,3 % a dovoz o 14,7 %. Celkový vývoz zboží dosáhl hodnoty 383,1 mld. Kč a dovoz hodnoty 345,4 mld. Kč.

Podle dat Eurostatu byl v září 2017 podíl České republiky na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie 3,1 % a 2,8 %.

Podrobnější informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí ZDE.

Poznámky:
1) Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
2) Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.
Údaje za firmy, které nesplnily zpravodajskou povinnost, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Firmy osvobozené od zpravodajské povinnosti byly odhadnuty podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.
Údaje roku 2016 jsou definitivní, údaje roku 2017 jsou předběžné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…