ČSÚ: Mezičtvrtletní růst HDP byl 1,3 %

02.06.2017 14:05

Zpřesněný odhad potvrdil výsledky předběžného odhadu HDP. Hrubý domácí produkt byl v 1. čtvrtletí o 1,3 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a meziročně se zvýšil o 2,9 %. K růstu české ekonomiky přispěla zahraniční i domácí poptávka.

ČSÚ: Mezičtvrtletní růst HDP byl 1,3 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost(1) vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 1,3 %. Česká ekonomika tak rostla mezičtvrtletně nejrychleji za poslední dva roky. Meziročně se HDP reálně zvýšil o 2,9 %.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) byla mezičtvrtletně vyšší o 1,3 % a meziročně o 2,5 %. Ze silné zahraniční i domácí poptávky těžila většina odvětví národního hospodářství. K meziročnímu růstu HPH nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl (1,1 p.b.), tažený zejména výrobou dopravních prostředků a na ni navazujícími odvětvími. K rychlejšímu růstu přispělo také obnovení produkce v chemickém průmyslu. HPH zpracovatelského průmyslu vzrostla mezičtvrtletně o 1,0 % a meziročně o 3,9 %. Rostla i většina odvětví služeb. V porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku vzrostla ve stavebnictví HPH o 3,3 %, i když meziročně se  stále jednalo o 4,9% pokles.

Na straně poptávky byl růst HDP v 1. čtvrtletí podpořen zejména zahraniční poptávkou a stabilně rostoucí spotřebou domácností. K meziročnímu růstu HDP (2,9 %) přispěl zahraniční obchod 1,7 p.b.(2) a výdaje na konečnou spotřebu domácností 1,0 p.b.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností byly vyšší mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 2,8 %. Stejně jako v předchozím roce rostly výdaje domácností zejména na předměty dlouhodobé a střednědobé spotřeby. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí se mezičtvrtletně zvýšily o 1,4 % a meziročně o 2,4 %.

V meziročním srovnání byla investiční aktivita o 0,6 % nižší, zejména kvůli poklesu investic do ostatních budov a staveb. V porovnání s předchozím čtvrtletím byla tvorba fixního kapitálu vyšší, a to o 3,6 %.

České ekonomice se v 1. čtvrtletí dařilo zejména díky silnější zahraniční poptávce. Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách dosáhlo v 1. čtvrtletí 86,0 mld. Kč. Vývoz, který vzrostl reálně meziročně o 5,4 %, byl tažen zejména obchodem s dopravními prostředky, stroji a elektrickými zařízeními. Na růstu dovozu o 3,9 % se významně podílely subdodávky pro automobilový průmysl, výrobu elektrických zařízení a obchod se základními kovy.

Z hlediska cenového vývoje v 1. čtvrtletí dosáhl meziroční deflátor výdajů na konečnou spotřebu domácností 2,8 % a deflátor tvorby kapitálu 1,1 %. Rychlejší růst cen dovozu před cenami vývozu významně snižoval celkový deflátor HDP, který činil 0,9 %.

Růst české ekonomiky byl i nadále provázen růstem zaměstnanosti. Zaměstnanost(3) byla mezičtvrtletně o 0,6 % vyšší a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,5 %.

(1) Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dnů.
(2) Příspěvky k růstu HDP po vyloučení dovozu pro konečné užití.
(3) V pojetí národních účtů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…