ČSÚ: Na Světový den statistiky si stáhněte novou aplikaci

20.10.2015 17:02

Na dnešek připadá Světový den statistiky. Nese podtitul „Kvalitní data, lepší život“. Vyhlásila ho Statistická komise OSN. Připojil se i Český statistický úřad, který dnes představil novou mobilní aplikaci.

ČSÚ: Na Světový den statistiky si stáhněte novou aplikaci
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Díky aplikaci „Nejnovější ekonomické údaje“ budou mít uživatelé prostřednictvím mobilního telefonu nebo tabletu snazší přístup k aktuálním statistickým informacím např. o HDP, inflaci, mzdách či nezaměstnanosti. Platforma obsahuje např. Rychlé informace, které jsou podle předem stanoveného kalendáře publikovány vždy ve stanovený den v 9 hodin. Aplikace je ke stažení zdarma: https://www.czso.cz/csu/czso/aplikace-nejnovejsi-ekonomicke-udaje.

„Smyslem Světového dne statistiky je podpořit zvyšování statistické gramotnosti a upozornit na rostoucí význam statistiky v celosvětovém měřítku. Máme-li kvalitní statistická data, mohou nám tato napomoci zlepšit naše rozhodování ve všech oblastech života společnosti,“ konstatovala Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. Světový den statistiky se koná podruhé, a to po pěti letech. V roce 2010 se do něj zapojilo více než 130 zemí a regionů.

Součástí Světového dne statistiky, který v Česku organizuje ČSÚ, je také den otevřených dveří v jediné české statistické knihovně, která se nachází v ústředním sídle Českého statistického úřadu v Praze na Skalce a v níž lze zhlédnout historické a unikátní statistické publikace a časopisy. Návštěvníci si mohou na památku odnést DVD s publikacemi ČSÚ. V budově ČSÚ rovněž mohou navštívit výstavu Příběh statistiky, která vypravuje o historii statistiky a sčítání lidu, domů a bytů na našem území.

Kromě toho dnes ČSÚ vydává elektronickou publikaci Jak dát číslům smysl, která čtenářům představuje správnou práci se statistickými informacemi. Ukazuje, jak správně prezentovat a interpretovat statistické údaje pomocí tabulek, grafů, map, kartogramů a dalších vizualizačních metod. Publikace, jež je překladem materiálu statistické divize OSN, bude volně ke stažení na webu www.czso.cz. Na těchto stránkách si také můžete zkusit vyplnit statistický kvíz, který otestuje míru Vaší statistické gramotnosti. Kdo správně a nejdříve odpoví na nejvíce otázek, získá ocenění. Kvíz je zpřístupněn do středeční půlnoci.

Další informace naleznete zde: www.czso.cz/statsday2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…