ČSÚ: Příjmy i náklady zdravotních pojišťoven byly vyšší

11.06.2016 14:50

V 1. čtvrtletí fungovalo v České republice sedm zdravotních pojišťoven. Předepsané pojistné, tedy předpis bez plateb ze státního rozpočtu za státní pojištěnce, dosáhlo 47,3 miliardy korun. O 6,1% více než ve stejném období loňského roku.

ČSÚ: Příjmy i náklady zdravotních pojišťoven byly vyšší
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Nejvyšší podíl na předepsaném pojistném představovaly platby od zaměstnavatelů. „Činily 42,5 miliardy korun. Osoby samostatně výdělečně činné hradily celkem 4 miliardy a osoby bez zdanitelných příjmů 730 miliónů,“ vyjmenovává Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Skutečné příjmy zdravotních pojišťoven se v prvním čtvrtletí roku 2016 rovnaly 63,8 miliardy korun. Počítá se do nich výběr pojistného včetně platby státu např. za uchazeče o zaměstnání, ženy na mateřské nebo rodičovské dovolené, studenty a důchodce. V porovnání se stejným obdobím loňského roku byly skutečné příjmy pojišťoven o 5,4 % vyšší. Na počátku roku se totiž zvýšila měsíční platba za pojištěnce z původních 845 na 870 korun.

Celkové náklady zdravotních pojišťoven dosáhly 64,2 miliardy korun, o 2,0 % více než ve stejném období loni. Z toho 95,2 % připadalo na náklady vynaložené na zdravotní služby. „Rozhodující 52,9% podíl v nákladech na zdravotní služby představují náklady na ústavní služby. 16,9 % tvoří náklady na léky vydané na recepty a na zdravotnické prostředky vydané na poukazy a 16,4 % na ambulantní služby specialistů,“ upřesňuje Václav Rybáček, ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Pojišťovny v prvním čtvrtletí zaměstnávaly celkem 5 811 osob. Jejich průměrná měsíční mzda činila 33 250 Kč. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byla o 2 187 Kč vyšší.

Více se dočtete v právě vydané publikaci Ekonomické výsledky zdravotních pojišťoven – 1. čtvrtletí 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …