ČSÚ: Průmysl zpomaluje

07.12.2016 17:20

Průmyslová produkce v říjnu meziročně klesla reálně o 1,7 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 0,8 %. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů nižší o 0,4 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 1,6 %.

ČSÚ: Průmysl zpomaluje
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce v říjnu 2016 meziročně reálně klesla o 1,7 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 0,8 %. Říjen 2016 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o 1 pracovní den méně. Po očištění od sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 0,4 %. K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,6 procentního bodu, pokles o 26,4 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek -0,5 p.b., pokles o 7,0 %) a těžba a dobývání (příspěvek -0,4 p.b., pokles o 11,6 %). Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích opravy a instalace strojů a zařízení (příspěvek +0,3 p.b., růst o 9,7 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +0,2 p.b., růst o 3,4 %) a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek +0,1 p.b., růst o 6,8 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v říjnu 2016 meziročně klesly o 2,3 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 1,6 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 3,1 %.

Hodnota nových zakázek v říjnu 2016 ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 1,6 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,1 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 4,8 %.
K meziročnímu poklesu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba elektrických zařízení (příspěvek -0,7 p.b., pokles o 7,8 %), výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -0,7 p.b., pokles o 1,7 %) a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,4 p.b., pokles o 23,2 %). Nové zakázky vzrostly v odvětvích výroba strojů a zařízení (příspěvek +0,3 p.b., růst o 3,1 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,1 p.b., růst o 1,0 %) a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +0,05 p.b., růst o 0,9 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců*) v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v říjnu 2016 meziročně zvýšil o 2,2 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v říjnu 2016 meziročně vzrostla o 2,8 % a činila 29 132 Kč.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v září 2016 v EU28 meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,2 %. Podle předběžného harmonogramu údaje za říjen 2016 Eurostat zveřejní 14. 12. 2016 v 11.00 h.

Poznámky:

*) Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

V souladu s revizní politikou ČSÚ byly zároveň se zpracováním dat za říjen 2016 revidovány údaje za červenec až září 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…