ČSÚ: Růst maloobchodních tržeb v červnu nadále pokračoval

04.08.2017 12:55

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v červnu reálně meziměsíčně o 0,7 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 6,6 %, stejně jako bez očištění.

ČSÚ: Růst maloobchodních tržeb v červnu nadále pokračoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v červnu reálně o 0,7 %. Tržby za potraviny vzrostly o 1,8 %, za pohonné hmoty o 0,2 %, naopak za nepotravinářské zboží klesly o 0,2 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 6,6 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 8,0 %, za pohonné hmoty o 7,6 % a za potraviny o 3,7 %*).

Meziročně se maloobchodní tržby bez očištění zvýšily o 6,6 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 8,0 %, za pohonné hmoty o 7,6 % a za potraviny o 4,3 %*).

Meziroční zvýšení tržeb v maloobchodě nejvíce ovlivnil růst internetového a zásilkového prodeje (o 19,4 %) a prodeje v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (o 4,5 %). Ve specializovaných prodejnách se zvýšily tržby za prodej oděvů a obuvi (o 10,9 %), výrobků pro kulturu, sport a rekreaci o 7,3 %, počítačového a komunikačního zařízení o 6,2 %, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží o 5,2 %, výrobků pro domácnost o 4,9 % a potravin o 2,0 %.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 101,6 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin a pohonných hmot. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením a s potřebami pro domácnost.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) klesly reálně meziměsíčně o 3,0 %. Meziročně se tržby zvýšily o 0,7 %, shodně očištěné o kalendářní vlivy i neočištěné. Tržby za opravy motorových vozidel meziročně vzrostly o 4,9 %, naopak za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly o 0,3 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Za celé 2. čtvrtletí 2017 se v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 6,1 %, bez očištění o 5,1 % (ve 2. čtvrtletí 2017 bylo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o čtyři pracovní dny méně). Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 6,7 %, za pohonné hmoty o 4,2 % a za potraviny o 3,1 %. Za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 3,9 %, bez očištění se snížily o 0,3 %. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly meziročně o 1,5 %, za opravy motorových vozidel naopak vzrostly o 4,4 %.

Poznámky:
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Data za měsíc červen 2017 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2017 budou publikovány včervnu 2018.
*) Rozdíl mezi daty neočištěnými a očištěnými o kalendářní vlivy za prodej potravin (při stejném počtu pracovních dní v červnu 2017 i 2016) je způsoben zejména vlivem vyššího počtu pátků, které jsou pro maloobchodní prodej potravin významné a nižšího počtu střed, které patří k průměrným prodejním dnům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…