ČSÚ: Tržby internetových obchodů rostly v listopadu dvojciferným tempem

12.01.2016 21:14

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v listopadu reálně meziměsíčně o 0,4 %. Meziročně se tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní zvýšily o 5,6 %, bez očištění o 6,8 %.

ČSÚ: Tržby internetových obchodů rostly v listopadu dvojciferným tempem
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,4 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 5,6 %, neočištěné se zvýšily o 6,8 % (v listopadu 2015 bylo o jeden pracovní den více než v listopadu 2014). Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly meziročně o 12,0 %, za prodej nepotravinářského zboží o 8,6 % a potravin o 2,9 %.

V porovnání s listopadem 2014 všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen zaznamenaly růst tržeb. Dlouhodobě nejvyšší tempa růstu tržeb vykazoval prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby (nyní o 19,9 %). Vyšší zájem spotřebitelé projevili rovněž o nákupy počítačového a komunikačního zařízení (růst tržeb o 9,0 %), výrobků pro kulturu, sport a rekreaci (o 8,7 %), farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží (o 7,1 %), výrobků pro domácnost (o 6,8 %) a oděvů a obuvi (o 4,9 %). Tržby v prodejnách s potravinami se také zvýšily, i když nižším tempem než v prodejnách se spotřebním zbožím. Ve specializovaných prodejnách potravin vzrostly tržby o 3,8 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin, které jsou objemově významnější skupinou, o 2,8 %.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 96,8 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, počítačového a komunikačního zařízení, potravin a výrobků pro domácnost. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s oděvy a obuví, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) klesly reálně meziměsíčně o 1,5 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 9,3 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 12,8 %, přitom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 13,6 %, za opravy motorových vozidel o 9,9 %.

Poznámky: Data za měsíc listopad 2015 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2015 budou známy nejpozději v červnu 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…