ČSÚ: Tržby se zvýšily - prodávala se kosmetika, benzín, elektronika i domácí potřeby

15.03.2015 12:53

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v lednu reálně meziměsíčně o 2,0 %. Meziročně se tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní zvýšily o 6,6 %, bez očištění o 5,5 %.

ČSÚ: Tržby se zvýšily - prodávala se kosmetika, benzín, elektronika i domácí potřeby
Foto: Archiv
Popisek: ČSÚ - logo

V maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby zvýšily reálně meziměsíčně o 2,0 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 6,6 %, neočištěné se zvýšily o 5,5 % (v lednu 2015 bylo o jeden pracovní den méně než v lednu 2014). Na meziročním růstu tržeb se podílely téměř všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen.

Prodej potravin se meziročně zvýšil o 4,8 %, růst zaznamenaly jak objemově významnější nespecializované prodejny s převahou potravin, tak i specializované prodejny (o 5,0 %, resp. o 2,8 %). Nižší ceny pohonných hmot podpořily růst jejich prodeje o 6,7 %. Vyšší tržby vykazoval prodej nepotravinářského zboží (v souhrnu o 5,6 %) – prodej počítačového a komunikačního zařízení vzrostl o 15,7 %, výrobků pro domácnost o 11,2 %, výrobků pro kulturu, sport a rekreaci o 7,6 % a farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží o 3,2 %. Pokračoval dlouhodobý trend růstu prodejů prostřednictvím internetu (o 15,0 %). Nižší tržby realizovaly pouze prodejny oděvů a obuvi (pokles o 3,8 %).

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 97,7 %. K poklesu cen došlo za prodej pohonných hmot, v prodejnách počítačového a komunikačního zařízení, výrobků pro domácnost a potravin. Naopak ceny se zvýšily v prodejnách oděvů a obuvi, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici na: (http://ec.europa.eu/eurostat/web/short-term-business-statistics/publications/news-releases).

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) vzrostly reálně meziměsíčně o 6,4 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o 12,1 %. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 8,7 %, shodně jak za opravy, tak i za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…