ČSÚ: V roce 2019 se v ČR uskutečnilo více než 57 milionů přenocování

08.02.2020 11:42

Počet přenocování hostů se v hromadných ubytovacích zařízeních ve 4. čtvrtletí 2019 meziročně zvýšil o 4,5 %, v tom domácích návštěvníků o 5,4 % a zahraničních o 3,8 %. Celkově se v tomto období ubytovalo o 4,1 % více hostů. Poptávka u domácí klientely se zvýšila o 5,0 %, zájem ze zahraničí byl o 3,4 % vyšší.

ČSÚ: V roce 2019 se v ČR uskutečnilo více než 57 milionů přenocování
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Za celý rok 2019 hromadná ubytovací zařízení vykázala růst počtu příjezdů i přenocování. Hostů se ubytovalo takřka 22 milionů a v hromadných ubytovacích zařízeních strávili přes 57 milionů nocí.

Hosté
(kategorie ubytovacích zařízení, absolutně, indexy):

Hosté (kategorie ubytovacích zařízení, absolutně, indexy)

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 4. čtvrtletí loňského roku 11,3 milionu, tedy o 4,5 % více než ve stejném období předchozího roku. Domácí klientela navýšila v ubytovacích zařízeních počet nocí o 5,4 %. Počet přenocování zahraničních hostů se zvýšil o 3,8 %. V hotelech se počty přenocování meziročně zvýšily o 4,2 % a v penzionech o 7,5 %. V regionálním členění růst vykázala ubytovací zařízení ve všech krajích kromě Pardubického kraje a Vysočiny. Nejvíce se dařilo provozovatelům v Královéhradeckém kraji, kde se meziročně počet nocí zvýšil o 9,1 %.

Přenocování
(kategorie ubytovacích zařízení, absolutně, indexy):

Přenocování (kategorie ubytovacích zařízení, absolutně, indexy)

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 4,7 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 4,1 %. Počet rezidentů vzrostl o 5,0 % a nerezidentů o 3,4 %. Nejvíce hostů (1,8 milionu) se ubytovalo ve čtyřhvězdičkových hotelech, o 5,8 % více než v předchozím roce. Do tříhvězdičkových hotelů přijelo 1,4 milionu turistů, což představovalo zvýšení o 2,7 %. Penziony hlásily 6,1% navýšení a 452 tisíc návštěv. Regionálně návštěvnost poklesla pouze na Pardubicku, o 0,8 %. Naopak značný zájem o ubytování měli hosté v Karlovarském kraji (+13,2 %) nebo také na střední Moravě v Olomouckém kraji (+12,0 %).

Hosté
(kraje ČR, absolutně, indexy):

Hosté (kraje ČR, absolutně, indexy)

Nejvíce zahraničních hostů přijelo tradičně z Německa. Ve sledovaných zařízeních se jich ubytovalo 521 tisíc, což bylo o 3,9 % více než ve 4. čtvrtletí 2018. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili hosté ze Slovenska se 179 tisíci příjezdy, bylo to ale o 2,3 % méně než předloni. Z první desítky zemí se od poloviny roku snižovaly příjezdy z Číny a Jižní Koreje.

Přenocování
(kraje ČR, absolutně, indexy):

Přenocování (kraje ČR, absolutně, indexy)

Vývoj v roce 2019

Počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních v roce 2019 dosáhl takřka 22,0 milionu, což bylo o 737 tisíc více než v roce 2018. Relativně to představovalo 3,5% růst. Počty hostů rostly již sedmým rokem za sebou. Domácích hostů se ubytovalo více než zahraničních o 218 tisíc. Meziročně se domácí návštěvnost zvýšila o 4,4 %, zahraniční o 2,6 %. V loňském roce došlo také k překonání 57 milionů přenocování a také zde převažovali rezidenti.

Hosté, přenocování
(nerezidenti podle zemí, absolutně, indexy):

Hosté, přenocování (nerezidenti podle zemí, absolutně, indexy)

Takřka ve všech krajích republiky se meziročně zvýšila návštěvnost z hlediska počtu příjezdů i přenocování. Pouze na Vysočině došlo k mírnému poklesu počtu přenocování o 0,4 % vlivem poklesu zájmu u cizinců.

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních
(meziroční změna):

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních (meziroční změna)

Zahraničních návštěvníků přijelo za celý loňský rok o 272 tisíc více než v roce předchozím. V porovnání s obdobím 2017-2018 je tento přírůstek ale poloviční. Nejdůležitější zdrojovou zemí loni stále zůstalo Německo, odkud přijely celkem 2 miliony ubytovaných hostů (+2,2 %). Druhé v pořadí bylo Slovensko se 750 tisíci příjezdy (+2,6 %) a na třetí příčce se udrželo Polsko, odkud přijelo 673 tisíc hostů (+8,4 %). Naopak za celý loňský rok se snížila návštěvnost z Číny a Jižní Koreje.

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních:

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.