ČSÚ: Výroba automobilů podpořila v únoru růst produkce i zakázek

08.04.2024 16:08 | Tisková zpráva

Průmyslová produkce v únoru meziročně reálně vzrostla o 0,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,9 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 8,8 %.

ČSÚ: Výroba automobilů podpořila v únoru růst produkce i zakázek
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce v únoru 2024 byla reálně meziměsíčně vyšší o 1,9 %. Meziročně vzrostla o 0,7 %.

„Průmyslová produkce v únoru mírně vzrostla, a to zejména díky výrobě motorových vozidel. Tento výsledek byl částečně ovlivněn nižší srovnávací základnou z loňského února. Mírný růst podpořil i potravinářský nebo chemický průmysl,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

tab

tab

Nejvyšší záporný příspěvek k vývoji průmyslové produkce mělo odvětví výroby strojů a zařízení. Desetinový pokles ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla ovlivnilo teplé počasí, nižší spotřeba plynu a snižování výroby v uhelných elektrárnách. O téměř čtvrtinu meziročně klesla těžba uhlí.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v únoru 2024 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 8,8 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 8,2 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 9,9 %. Meziměsíčně byla hodnota nových zakázek vyšší o 4,8 %.

tab

graf

„Růst hodnoty nových zakázek v průmyslu také nejvíce ovlivnila výroba motorových vozidel. Projevila se zde zejména nízká srovnávací základna, zakázky však v tomto odvětví přibyly i meziměsíčně. Významné dlouhodobé kontrakty byly uzavřeny v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Téměř o čtvrtinu se snížila meziročně hodnota nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství, kde se dlouhodobě projevuje pokles poptávky po oceli, zejména ze stavebnictví, automobilového průmyslu nebo strojírenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v únoru 2024 meziročně snížil o 2,1 %.

graf

graf

Dle Eurostatem zveřejněných údajů v lednu 2024 meziročně klesla průmyslová produkce v EU27 o 5,7 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 34,1 %) a Estonsko (o 8,6 %). Výkon německého průmyslu se snížil o 5,4 %, český průmysl klesl o 0,4 %. Naopak nejvíce vzrostl slovinský průmysl (o 12,2 %) a řecký průmysl (o 10,5 %). Z pohledu odvětví v EU27 nejvíce poklesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (o 27,6 %) a nejvyšší růst zaznamenala výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (9,2 %).

graf

graf

Poznámky:
Únor 2024 měl o jeden pracovní den více než únor 2023. V souladu s revizní politikou ČSÚ byly zároveň se zpracováním dat za únor 2024 revidovány údaje za leden 2024.
Meziroční vývoj všech ukazatelů je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
Spolu s publikováním výsledků za leden 2024 došlo ke změně bazického období u krátkodobých statistik. Indexy jsou nově poměřovány k průměru roku 2021 (předtím 2015), použita jsou nová váhová schémata odvozená z výsledků strukturální podnikové statistiky za rok 2021. Pro přepočet do stálých cen byly použity nové cenové indexy (též na bázi roku 2021). Pro sezónní očištění byly vytvořeny nové modely v programu JDEMETRA+. V souladu s revizní politikou ČSÚ byly zároveň se zpracováním dat za leden 2024 revidovány údaje za leden až prosinec 2023, časové řady byly přepočítány v celé délce, do ledna 2000.

Metodika ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…