ČSÚ: Vyšší zájem o nákup výrobků pro kulturu a rekreaci

14.03.2016 10:11

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v lednu reálně meziměsíčně o 1,2 %. Meziročně se tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní zvýšily o 5,8 %, bez očištění o 4,6 %.

ČSÚ: Vyšší zájem o nákup výrobků pro kulturu a rekreaci
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby zvýšily v lednu reálně meziměsíčně o 1,2 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 5,8 %, neočištěné se zvýšily o 4,6 % (v lednu 2016 bylo o jeden pracovní den méně než v lednu 2015). Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly meziročně o 6,1 %, za prodej nepotravinářského zboží o 5,3 % a potravin o 3,2 %.

Nejvyšší růst zaznamenal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby (o 15,4 %). Prodej výrobků pro kulturu, sport a rekreaci ve specializovaných prodejnách se zvýšil o 14,9 %, což bylo nejvíce od října 2008. Rostly také tržby za oděvy a obuv (o 7,3 %), za výrobky pro domácnost (o 3,2 %) a za počítačová a komunikační zařízení (o 0,9 %). Tržby maloobchodníků s potravinami se zvýšily v nespecializovaných prodejnách o 3,5 % a ve specializovaných o 0,3 %. Naopak nižší zájem projevili spotřebitelé o nákupy farmaceutického a zdravotnického zboží (o 3,6 %).

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 97,6 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, potravin a počítačového a komunikačního zařízení. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) vzrostly reálně meziměsíčně o 3,0 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 10,7 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 7,3 %, přitom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 8,4 %, za opravy motorových vozidel o 2,4 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici zde.

Poznámky:
Data za měsíc leden 2016 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2016 budou známy nejpozději v červnu 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…