ČSÚ: Známe výsledky nových voleb do zastupitelstev obcí

14.06.2015 9:32

ČSÚ zpracoval výsledky sobotních voleb do zastupitelstev obcí. Nejrychleji, ve 22:30 byly hlasy sečteny v Bludově na Kutnohorsku, kde byla zároveň nejvyšší, 92% volební účast. V rámci jediné kandidátní listiny Rozvoj Bludova získalo mandát 5 ze 6 kandidátů.

ČSÚ: Známe výsledky nových voleb do zastupitelstev obcí
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V rychlosti sčítání následovaly Neveklovice na Mladoboleslavsku, kde hlasovalo 22 z 53 voličů. Členy zastupitelstva zvolili všech 5 kandidátů z hnutí Neveklovice 2015.

Před 23. hodinou byly také známy výsledky ve Stanovicích na Trutnovsku. Obálky tam odevzdalo 45 z 52 voličů. 63 % hlasů přidělili SNK-Občané Stanovic, 37 % pak SNK-Za obec Stanovice.

Brzy přišly do centrální databáze ČSÚ rovněž výsledky z Vikantic na Šumpersku. K volebním urnám tam přišlo 46 % voličů. Mandát získalo všech 7 kandidátů z hnutí Starostové a nezávislí.

V Mladecku na Opavsku byly výsledky voleb sečteny krátce po 23. hodině. Volební účast byla 67%. Do pětičlenného zastupitelstva byli zvoleni 3 kandidáti z Nového Mladecka a 2 kandidáti z Našeho Mladecka.

V Srbči na Rakovnicku bylo voličům vydáno 150 obálek. 56 % odevzdaných platných hlasů připadlo Nezávislým kandidátům 2015 a 44 % hnutí Pro Srbeč.

Vysokou volební účast zaznamenaly i dvě obce na Svitavsku a Kroměřížsku. V Želivsku odevzdalo platný hlas 20 z 24 voličů na seznamu. Všech 5 mandátů získalo Sdružení nezávislých kandidátů. V Mrlníku přišlo k volbám 197 z 236 voličů. Bezmála 52 % z nich hlasovalo pro hnutí Za obnovu hospodárnosti a rozvoje Mrlínka, kterému tak připadly 4 mandáty. Do zastupitelstva byli zvoleni i 3 kandidáti Za spokojený život občanů v Mrlínku.

Ve Všesulově na Rakovnicku získali mandát 4 kandidáti z hnutí Pro Všesulov a 1 kandidát z Všesulov č. 1. Do volební místnosti přišly tři čtvrtiny voličů.

V Litostrově uspěla z téměř 60 % kandidátní listina Pro Litostrov a z 40 % Sdružení NK obce Litostrov. K volbám dorazilo 70 % voličů.

5 mandátů má KDU-ČSL a 2 mandáty SNK pro rozvoj Topolan v Topolanech na Vyškovsku, kde hlasovalo 64 % voličů.

Na základě zápisu předaného okrskovou volební komisí byly zpracovány výsledky i v Chlebech na Benešovsku, kde volební účast přesáhla 80 %. Všech 5 mandátů získalo na základě téměř 87 % platných hlasů hnutí Nezávislé Chleby.

Před půlnocí byly na serveru www.volby.cz zveřejněny kompletní výsledky hlasování v obci Mělčany. Všech 7 mandátů získalo Sdružení pro Mělčany. Volební účast se blížila 57 %.

85 % voličů přišlo k volbám na Přerovsku v Kladníkách. 55 % hlasů, tj. 4 mandáty obdržela KDU-ČSL a 45 % hlasů, tj. 3 mandáty hnutí Za rozvoj obce Kladníky.

Do zastupitelstva v obci Tvořihráz na Znojemsku byli zvoleni 3 kandidáti z hnutí Mladí s nadějí, 3 kandidáti z hnutí Tvořihráz pro všechny a 1 kandidát z Dobré volby pro Tvořihráz. K volbám přišlo 227 z 331 voličů.

Ve Voděradech patří 4 mandáty SNK Voděrady všem a 3 mandáty SNK obce Voděrady. K volbám tam přišlo téměř 70 % voličů.

Bezmála tři čtvrtiny voličů se zúčastnily hlasování v Podmokách na Nymbursku. Po 1 mandátu obdržela hnutí Sdružení nezávislých Podmoky I, Sdružení nezávislých Podmoky II a Nezávislý, 4 mandáty Sdružení nezávislých kandidátů.

Více než polovina voličů přišla k volbám ve Zbuzanech. Tamní zastupitelstvo bude nově složeno ze 4 kandidátů hnutí "Zbuzany pro lidi", ze 2 kandidátů hnutí Zbuzany – dobrá adresa a 1 mandát připadl hnutí Zbuzany – místo pro život.

Srovnatelný podíl voličů zaznamenala okrsková volební komise v Kravsku na Znojemsku, kde bude v novém zastupitelstvu zastoupena každá z kandidujících stran, tj. KSČM (3 mandáty), hnutí Pro rozvoj Kravska (2 mandáty), Občané Kravska (1 mandát), SNK pro Kravsko (1 mandát).

V neděli těsně po 1. hodině ranní byly zveřejněny kompletní výsledky voleb v městské části Praha-Koloděje, kde volební účast překročila 64 %. Do zastupitelstva byli zvoleni dva kandidáti TOP 09 a také Pro Prahu, po 1 kandidátovi pak z hnutí Naděje pro Koloděje, Společné Koloděje a TJ Slavoj Koloděje.

V Hlízově na Kutnohorsku se voleb zúčastnilo takřka 81 % voličů s tím, že 4 mandáty obsadí hnutí Pro rozvoj Hlízova a 3 Za rozvoj obce.

Volebním okrskem, v jehož rámci byly výsledky sečteny nejpozději, byla obec Zlosyň na Mělnicku, kam přišlo k volbám 67 % voličů. 3 křesla v zastupitelstvu obsadí Sdružení nestraníků, 2 Starostové a nezávislí.

„Zpracování voleb proběhlo standardně, bez jakýchkoliv problémů. Výsledky posledního volebního okresku byly sečteny v neděli ráno, krátce před půl třetí,“ uvedla Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu. O 138 mandátů ve 22 zastupitelstvech se v nových volbách do zastupitelstev obcí ucházelo celkem 378 kandidátů. Do zastupitelstev obcí a městské části bylo celkem zvoleno 102 mužů a 36 žen. Jejich průměrný věk je bezmála 45 let. Nejstarším zvoleným zastupitelem se stal Mgr. František Moučka (76 let), který kandidoval v Kravsku za KSČM. Nejmladší zvolenou zastupitelkou je Veronika Pelikánová, 21letá pečovatelka z Litostrova.

V rámci souhrnných výsledků voleb ve všech 22 volebních okrscích byla průměrná volební účast 65 %. V seznamech bylo zapsáno 5.819 voličů, vydáno bylo 3.787 obálek, z nichž bylo odevzdáno 3.782. Celkem bylo odevzdáno 24.055 platných hlasů.

„V pondělí předloží Český statistický úřad zpracované výsledky a předepsanou závěrečnou zprávu ke schválení Státní volební komisi,“ doplnila Iva Ritschelová. Podrobné výsledky včetně statistických přehledů naleznete na adrese www.volby.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…