ČSÚ: Zvýšení prodeje zaznamenaly v květnu všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen

07.07.2017 9:36

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v květnu reálně meziměsíčně o 1,2 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 6,9 %, bez očištění o 5,7 %.

ČSÚ: Zvýšení prodeje zaznamenaly v květnu všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v květnu reálně o 1,2 %. Tržby za pohonné hmoty vzrostly o 2,8 %, za nepotravinářské zboží o 1,8 %, naopak za potraviny klesly o 1,2 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 6,9 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 11,2 %, za pohonné hmoty o 7,2 % a za potraviny o 1,1 %. V květnu 2017 bylo o jeden pracovní den méně než v květnu 2016.

Meziročně se maloobchodní tržby bez očištění zvýšily o 5,7 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 9,4 %, za pohonné hmoty o 5,8 % a za potraviny o 0,7 %.

Nejvíce (o 24,1 %) vzrostly tržby internetového a zásilkového prodeje, růst zaznamenaly také všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Tržby ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením se zvýšily o 17,6 %, s oděvy a obuví o 9,8 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 7,4 %, s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 6,1 % a s výrobky pro domácnost o 5,9 %. Tržby nespecializovaných prodejen s převahou potravin byly vyšší o 0,7 %, specializovaných prodejen potravin o 0,5 %.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 102,3 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot a potravin. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením a s potřebami pro domácnost.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) vzrostly reálně meziměsíčně o 2,3 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 7,9 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 4,5 %, v tom za opravy motorových vozidel o 6,8 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 3,9 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE

Poznámky:
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Data za měsíc květen 2017 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2017 budou publikovány v červnu 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…