ČT: Cesta ven v Cannes

23.04.2014 12:05

Po dlouhých 16 letech vrací český celovečerní film do Cannes.

ČT: Cesta ven v Cannes
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Film scenáristy a režiséra Petra Václava Cesta ven bude v rámci prestižní přehlídky nezávislých filmů uveden na MFF v Cannes 2014. Snímek byl zařazen do sekce čítající pouhých 9 titulů, jež každým rokem vybírá L'ACID (Asociace nezávislého filmu a jeho distribuce) z několika stovek filmů z celého světa. Výběr provádí komise složená z patnácti filmových profesionálů, členů asociace. Pro velký zájem, kterému se přehlídka těšila v minulých ročnících, se L'ACID rozhodla zdvojnásobit kapacitu projekcí, které se letos budou odehrávat ve dvou sálech paralelně za přítomnosti tvůrců. Pro českou kinematografii je přítomnost snímku Cesta ven v Cannes obrovským úspěchem, na který se čekalo 16 let. Naposledy byl v roce 1998 do programu festivalu v Cannes zařazen celovečerní hraný film Postel Oskara Reifa v sekci Semaine de la Critique.

Petr Václav, držitel Stříbrného Leoparda z MFF v Locarno, 1996 (Marian) a režisér nejlepšího českého filmu 2001 oceněného Zlatým Ledňáčkem (Paralelní světy), po delším působení ve Francii natočil po 13 letech film ve svém rodném jazyce a zároveň se 18 let po premiéře svého úspěšného dramatu Marian opět navrací mezi Romy.

Jeho Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela zejména pro Romy jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací. Kde hledat pomoc? Úřady nastavily ve jménu úspor pravidla vylučování ze systému sociálních podpor. Romská soudržnost také naší hrdince nepomůže, jelikož přestala existovat: všichni tonou v dluzích, vydáni na pospas lichvářům a exekutorům. Každý hledá cestu, jak přežije on sám. Ani rodina naší hrdince nemůže pomoci: otec nemá již deset let práci, finanční potíže jej přivedly do ghetta a matka zemřela již dávno.

Cesta ven se natáčela výhradně v reálném prostředí převážně na Ostravsku a do hlavních rolí byli obsazeni neherci, což filmu dodává autentickou atmosféru a nezpochybnitelnou vypovídací hodnotu.

Film napsal a režíroval Petr Václav, kameramanem byl Štěpán Kučera, výtvarníkem Jan Pfeiffer, střihačem Florent Mangeot. Do hlavních rolí byli obsazeni Klaudia Dudová, David Ištok, Mária Zajacová - Ferencová a Natálie Hlaváčová. Film Cesta ven vznikl v produkční společnosti moloko film a jeho producenty jsou: Jan Macola, Miloš Lochman a Karel Chvojka, byl podpořen Státním fondem pro podporu a rozvoj České kinematografie, Centre National du Cinéma – Aide aux cinémas du Monde, koproducenty jsou francouzská společnost Cinema Defacto a Česká televize, konkrétně Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové. Do českých kin bude uveden 29. května pod hlavičkou Aerofilms.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…