ČT: Chantal Poullain učí s Bílou paní děti francouzsky

12.12.2015 11:19

Webový portál České televize Decko.cz ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze přichází s unikátním vzdělávacím projektem na podporu jazykové výuky dětí, Francouzština s Bílou paní.

ČT: Chantal Poullain učí s Bílou paní děti francouzsky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Nová frankofonní verze animovaného večerníčku Bílá paní na hlídání, kterou lze nyní zhlédnout ve čtyřech francouzsko-českých mutacích, je zároveň rozšířená o řadu edukativních her. Pro vzdělávací charakter celého projektu nad ním převzalo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

„Jedním z hlavních pilířů, na kterých jsme stavěli nový dětský kanál, bylo zábavné vzdělávání a tuto ambici se nám daří naplňovat. V každé sezoně představujeme nové edukační pořady, a navíc takové, na které děti baví koukat. Dnes je Déčko druhým nejsledovanějším veřejnoprávním kanálem pro děti v Evropě a v hodnocení spokojenosti s vysíláním je na prvním místě i mezi dospělými diváky,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Dnešní děti jsou více propojené s online platformami, a proto jim poskytujeme prostor i na webu Decko.cz, který za svou dvouletou existenci představil již na sto třicet vzdělávacích her, včetně velmi úspěšné prázdninové akce Zachraňte duhu či aktuální velké agentské hry DIV. Do obou z nich se připojilo už několik desítek tisíc dětí. Všechny tyto projekty navíc pomáhají k získání nových znalostí nejen dětem samotným, ale jsou i skvělou pomůckou pro pedagogy, se kterými Česká televize úzce spolupracuje. Francouzština s Bílou paní je dalším příspěvkem k hravému vzdělávání, a to v oblasti, která je velmi důležitá, v oblasti jazykových dovedností.“

„Česká televize podporuje a chce přispět ke zlepšení jazykové vybavenosti svých diváků a děti jsou samozřejmě jasnou prioritou.  Využili jsme v tomto pilotním projektu to, co malé diváky baví a co navíc důvěrně znají - tedy večerníčkovské příběhy. Díky pomoci a nadšení studentů z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a  podpoře Francouzského institutu tak vznikl unikátní projekt, který nemá ambici nahrazovat klasické lekce francouzštiny, ale poskytne dětem a vlastně i učitelům atraktivní materiál, jež přirozeně přijmou a zábavnou formou si na něm procvičí základy jazyka, který se učí ve škole,“ představuje nový projekt Francouzština s Bílou paní výkonný ředitel Nových médií České televize Pavel Kohout.

Večerníček Bílá paní na hlídání autora námětu Pavla Brycze a režiséra Petra Friedla byl pro účely projektu ve spolupráci se studenty Filozofické fakulty Univerzity Karlovy přeložen do francouzštiny a s chutí a šarmem nadabován francouzsko-českou herečkou Chantal Poullain: „Využití něčeho tak typicky českého, jako je večerníček, pro výuku francouzštiny mi přijde naprosto skvělé. Moc mě to bavilo. Doufám, že se dvojjazyčná Bílá paní bude dětem líbit a že jim usnadní seznamování s mojí mateřštinou.“

„S potěšením jsem zhlédl na internetu českou verzi večerníčku Bílá paní na hlídání, který má nespornou vzdělávací hodnotu. Byla to pro mě radost, když jsem viděl i tuto novou verzi, ve které mluví postavy večerníčku francouzsky. Bílá paní, které propůjčila svůj hlas Chantal Poullain, si zcela jistě získá zájem a srdce dětí a jejich rodičů! Spolupráce, která se rozvinula v rámci tohoto projektu mezi Českou televizí a Francouzským institutem v Praze, pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, je rozhodně příkladná a je skvělým příspěvkem k hodnotám Frankofonie,“ říká velvyslanec Francie v České republice Jean-Pierre Asvazadourian.

Na speciální webové stránce dětského webu České televize www.decko.cz/jazyky si děti a další zájemci mohou pustit jednotlivé díly tohoto animovaného seriálu ve čtyřech jazykových variantách (francouzsky s českými titulky, francouzsky s francouzskými titulky, česky s francouzskými titulky a francouzsky bez titulků) a zahrát si některou z řady edukativních her, které jim pomohou proniknout do základů tohoto jazyka. Ke každému dílu budou připraveny tři tematicky zaměřené hry, jež cílí na procvičování slovní zásoby či zvládnutí francouzské gramatiky. K dispozici je také dvoujazyčný přepis dialogů jednotlivých epizod a v lednu 2016 přibydou i speciální pedagogické materiály pro učitele.

Pokud se tento pilotní projekt jazykového vzdělávání osvědčí, počítá Česká televize s jeho dalším rozvojem a dalšími jazykovými mutacemi. Již nyní si ale mohou malí diváci každé páteční dopoledne na Déčku procvičovat také anglický jazyk v zábavně-vzdělávacím televizním pořadu Angličtina s Hurvínkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …