ČT: Drony nad Kavčími horami. Školní štáby se seznamovaly s novými technologiemi natáčení

16.04.2016 16:53

Již popáté se na Kavčích horách za účasti osmdesáti žáků základních a středních škol z celé republiky konal celodenní seminář Televize v televizi. Tentokrát mohli studenti nahlédnout do zákulisí příprav vysílání letní Olympiády, dozvěděli se praktické rady, jak nejlépe využívat pro natáčení mobilní telefony a vyzkoušeli si práci s drony.

ČT: Drony nad Kavčími horami. Školní štáby se seznamovaly s novými technologiemi natáčení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Tématem letošního semináře Televize v televizi, určeného školním televizním týmům ze základních a středních škol, byly technologie a televizní technika. „Televizní technika je pro děti atraktivní částí mediální výchovy. Na profesionální úrovni je sice nákladná a vyžaduje odborné znalosti, ale na té uživatelské je dnes přístupná téměř každému, ať v domácích kamerách, foťácích nebo v mobilech a tabletech. Také proto od dubna otevíráme i divákům dětského zpravodajského pořadu Zprávičky možnost natáčet a zasílat jednoduchá videa prostřednictvím aplikace iReportér, která se pak mohou objevit ve zpravodajství České televize,“ říká editor pořadu Zprávičky Petr Kopecký.

Účastníci celodenního semináře si navíc mohli zblízka prohlédnout přenosovou techniku, kterou Česká televize využívá k zajištění přímých přenosů z významných sportovních a kulturních akcí. Ohlas vyvolaly i praktické ukázky natáčení pomocí profesionálních bezpilotních letounů, neboli dronů. „Mohli jsme se přesvědčit, že technika České televize zdaleka neznamená jen klasické velké profesionální kamery, ale také drony nebo třeba chytré telefony. Třešničkou na dortu byl pak přenosový vůz,“ říká šéfredaktor pražské Reflegs TV Matouš Ettler. Kromě reálné demonstrace dronů v areálu Kavčích hor se studenti seznámili i s legislativními aspekty natáčení ze vzduchu pomocí této technologie.

V pořadí pátého semináře Televize v televizi se zúčastnilo celkem dvanáct školních televizí z Litomyšle, Opavy, Zlína, Borohrádku, Příbrami, Jilemnice, Kolína, Prahy, Okříšků, Návsí a Brna, z nichž některé se seminářů účastní pravidelně. Česká televize je rovněž patronem dvoudenní akce pro školní štáby s názvem Jak se dělá televize s Českou televizí, jejíž poslední ročník se za účasti známých tváří České televize uskutečnil loni na podzim na Gymnázium Příbram. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…