ČT: Jak se staví Češi a Slováci k EU, ukáže speciál Václava Moravce ze Štrasburku

25.02.2014 15:20

Ve středu 26. února nabídne zpravodajský kanál České televize divákům celodenní speciál z Evropského parlamentu. Vedle přímého přenosu projevu prezidenta Miloše Zemana před europoslanci se bude vysílání ČT24 věnovat Evropské unii, jejím politikům a také aktuálním postojům Čechů a Slováků k evropskému společenství.

ČT: Jak se staví Češi a Slováci k EU, ukáže speciál Václava Moravce ze Štrasburku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Témata související s Evropskou unií reflektujeme ve vysílání ČT24 průběžně. Protože ale v květnu čekají Českou republiku volby do Evropského parlamentu, chápeme projev českého prezidenta před europoslanci jako příležitost přiblížit české veřejnosti dění v této instituci a zhodnotit některé celoevropsky významné otázky,“ říká ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal a dodává: „V rámci večerní debaty s Václavem Moravcem pak představíme i výsledky aktuálního průzkumu, který Česká televize zadala ve spolupráci se slovenskou veřejnoprávní televizí a který sledoval postoje Čechů a Slováků ke členství v EU, jeho přínosu nebo tématům významným pro nadcházející volby.“ Výzkum realizuje pro českou i slovenskou televizi agentura Median.

Evropské unii se bude vysílání ČT24 věnovat ve středu celý den a nabídne jak vstupy z Kavčích hor, tak ze Štrasburku. „První blok živého vysílání z Evropského parlamentu zahájíme před dvanáctou hodinou. Jeho hlavním bodem bude projev prezidenta Miloše Zemana a společná tisková konference s předsedou EP Martinem Schulzem,“ říká šéfeditor vysílání ČT24 František Lutonský. „Divákům nabídneme také sestřihy projevů bývalých prezidentů a komentáře českého politologa působícího na Institutu politických věd v Paříži Jacquese Rupnika,“ dodává s tím, že prezidentské projevy patří k tradičnímu protokolu fungování Evropského parlamentu a v průběhu pětiletého volebního období se v něm vystřídají hlavní představitelé všech členských zemí.

„V odpoledních hodinách se s některými europoslanci budeme věnovat politice současných frakcí Evropského parlamentu a jednotlivým institucím Evropské unie,“ doplňuje František Lutonský. Od osmi hodin večer pak ČT24 přinese Eurodebatu přímo ze Štrasburku, ve které předsedové českých poslaneckých klubů Evropského parlamentu zhodnotí nejen projev českého prezidenta, ale i přínosy členství České republiky v Evropské unii, vliv na kvalitu potravin nebo ekonomickou budoucnost Evropy. Debatu bude moderovat Václav Moravec.

Hosty Eurodebaty 2014 budou Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Richard Falbr (ČSSD), Jan Zahradil (ODS) a Miloslav Ransdorf (KSČM). V Evropském studiu ČT24 se dále představí Libor Rouček (ČSSD, místopředseda frakce S&D v EP), Oldřich Vlasák (ODS, místopředseda EP), Jiří Maštálka (KSČM, kvestor EP) či Jaroslav Paška (SNS - Slovenská národná strana, místopředseda frakce Evropa svobody a demokracie).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…