ČT: Krobot, Voříšková, Melíšková a Majer. Řeší případ pro exorcistu v režii Jana Hřebejka

10.01.2015 20:12

Od neděle 11. ledna vždy ve 20.00 na ČT1. Česká televize už tuto neděli odvysílá první díl trilogie Případ pro exorcistu režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského. Odstartuje tak volně navazující cyklus příběhů Detektivové od Nejsvětější Trojice, který je založený na úspěšném detektivním románu Michala Sýkory.

ČT: Krobot, Voříšková, Melíšková a Majer. Řeší případ pro exorcistu v režii Jana Hřebejka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

Případ pro exorcistu se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Autoři tak přivádějí na televizní obrazovky neschematické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové (Klára Melíšková), nadporučíka Mráze (Stanislav Majer) a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše (Miroslav Krobot). Z Případu pro exorcistu se proto stává nápaditě vyprávěný detektivní příběh rámovaný autentickým vykreslením práce kriminalistů, okořeněný jemným humorem a ironií.

„Případ pro exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory,“ říká režisér Jan Hřebejk.

„Od začátku jsem bojoval o to, že je dobré mít v Případu pro exorcistu hlavní postavu detektiva ženu. A jsem rád, že tenhle pokus vyšel, máme tam hlavní ženskou figuru a není to žádná nezralá teenagerka, ale zkušená a zajímává policistka, kterou ztvárňuje Klára Melíšková. Za nejšťavnatější postavu ovšem považuji jejího nadřízeného Viktora Vitouše, který je nesmírně zajímavým a plastickým charakterem, který se bude v pokračováních dále vyvíjet. A toho k naší velké radosti ztvárnil Miroslav Krobot,“ říká o obsazení scénárista Petr Jarchovský. „Případ pro exorcistu mi byl doporučen jako debut, který stojí za přečtení a který by možná stál i za adaptaci. Poté, co jsem si ho přečetl, mě překvapilo, že se, na debut, jedná o tak zralý text v nesnadném žánru detektivky a navíc v rozsahu románu. Nejtěžší na mé práci byla redukce, protože když máte třísetstránkovou knihu, musíte redukovat a u detektivky je podstatné, aby vám ze skládanky nic nevypadlo. V samém začátku nebylo jasné, kdo se mnou adaptovanému textu ujme. Jsem rád, že první sérii režíroval Honza Hřebejk, protože má velký čuch na casting, umí skvěle vést herce a zároveň pracuje s jemným humorem, který je mu vlastní. Honza tak určité věci, co se týče pojetí charakterů, nastavil a já jsem velmi zvědavý, jak si s nimi poradí další kolegové režiséři, u kterých jsem měl po slavnostní projekci pocit, že se na adaptování opravdu těší,“ doplňuje Jarchovský.

Vyšetřovací tým kolem majorky Výrové se na obrazovkách České televize objeví i v příštím roce. Ještě letos bude režisér Viktor Tauš natáčet čtyřdílnou minisérii Modré stíny, na kterou naváže třídílná série Pět mrtvých psů, tentokrát v režii Jana Prušinovského. Případ pro exorcistu vznikl v tvůrčí producentské skupině Jana Šterna.

reklama

autor: Česká televize

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…